Het Tutoraatproject aan Universiteit Antwerpen

Antwerpen – Het Tutoraatproject wil de leerachterstand die allochtone of kansarme jongeren soms oplopen wegwerken. Daarom geven tutors, studenten uit het hoger onderwijs, bijles aan deze jongeren uit de derde graad van het middelbaar onderwijs. Op die manier zou het hoger onderwijs toegankelijker moeten worden voor deze doelgroep.

Via het Tutoraatproject merken ze dat hoger onderwijs ook hen heel wat kansen biedt.

Het Tutoraatproject is een initiatief dat Kathleen Vercauteren, lid van de stuurgroep Gelijke Kansen en Diversiteit van de Universiteit Antwerpen (UA), die het project in 2005 opstartte. Floor Keuleers (21 jaar) was twee jaar lang tutor bij het project. Ze volgde een bachelor in de Politieke Wetenschappen en stelde zich kandidaat om Frans te geven. “Het leek me leuk om met allochtone jongeren te werken.”

Nieuwe-afbeelding

Het Tutoraatproject wil sociaal zwakkere jongeren in contact brengen met hoger onderwijs.

Twee jaar lang gaf Floor Franse les. Ze vond het overigens ook een goede manier om haar Frans te onderhouden. “Eerst gaf ik een jaar grammatica, daarna een jaar literatuur. Vooral in de grammaticalessen kroop wel wat voorbereiding want ik zocht vaak op hoe iets precies in elkaar zat en maakte de oefeningen zelf thuis.”

Negentig minuten lang geven de tutors bijles aan groepjes van maximum acht jongeren. Zo hoopt het Tutoraatproject niet alleen de leerachterstand van de jongeren weg te werken maar ook de instroom te vergroten van allochtone en kansarme jongeren in het hoger onderwijs. “En dat is een goede zaak”, vindt Floor. “De meeste jongeren zijn namelijk niet echt gemotiveerd om te studeren. Hoger onderwijs lijkt niet echt belangrijk voor hen. Ze kennen vaak maar weinig mensen die hoger onderwijs gevolgd hebben. Maar via het Tutoraatproject merken ze dat hoger onderwijs ook hen heel wat kansen biedt.”

De grote troef van het Tutoraatproject is dat de afstand tussen jongeren en tutors redelijk klein is. Het zijn immers ongeveer leeftijdsgenoten. Maar of de jongeren via het Tutoraatproject veel bijleren, weet Floor niet. “Je leert hen sowieso dingen bij. Maar of ze het tegen de examens nog kunnen, is een andere zaak. De meesten zijn wel gemotiveerd maar vaak ontbreekt de tijd en ruimte hen om te studeren. In mijn eerste klas zaten drie Marrokaanse meisjes. Zij moesten thuis ook veel meer meehelpen in het huishouden dan ik ooit heb moeten doen. Dus ze hebben ook minder tijd voor huiswerk.”

Alle tutors moeten een dag lang een workshop volgen waarin ze ‘tips en tricks meekrijgen, want de meeste van hen krijgen geen didactische vakken in het hoger onderwijs. Dat vormt echter geen probleem. “Omdat het niet de bedoeling is dat je de leerkracht uithangt, biedt de workshop voldoende houvast voor de tutors”, aldus Floor.

Tekst: Charlotte Van Dyck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *