Sant’Egidio – huiswerkbegeleiding bij de School van Vrede

Het is zaterdag. Ik fiets naar de Canadalaan in Luchtbal, een wijk in het noorden van Antwerpen. Daar doe ik namelijk vrijwilligerswerk bij Sant’Egidio, een organisatie die zich inzet voor mensen aan de rand van de samenleving. In de School van Vrede help ik kansarme kinderen met hun huiswerk. Met een vijftal vrijwilligers helpen we elke week meer dan twintig kinderen.

Vrijwilliger-Santegidio-2

Eliane Maes is vrijwilliger bij Sant’Egidio

Om twee uur ben ik ter plaatse. Daar ontmoet ik Eline, de verantwoordelijke. We bespreken de voorgaande zaterdag en zetten alles klaar. De andere vrijwilligers druppelen ook binnen.

Samen gaan we de kinderen thuis ophalen. Dit is een belangrijk signaal naar de ouders toe, kinderen horen namelijk niet alleen op straat te lopen. Je ziet hier namelijk regelmatig kleine kinderen zonder begeleiding ronddolen.

Als alle kinderen opgehaald zijn, zetten we koers naar ons lokaal. Daar aangekomen is het al een gezellige drukte. Sommigen halen puzzels boven, anderen spelen een gezelschapsspel. Iets verder zie ik een blokkentoren neergaan. Als iedereen is aangekomen, zetten we ons in groepjes per leeftijd.

Eén kind van mijn groepje heeft huiswerk bij. Voor de anderen zoek ik zelf iets. De ene heeft last met rekenen, de andere heeft een taalachterstand. Het merendeel van onze kinderen is van allochtone afkomst en spreekt thuis geen Nederlands. Iemand zegt: ‘Ik kan dit niet, ik heb het nog maar amper geleerd.’ Na veel gemopper overtuig ik haar toch dat ‘amper’ voldoende is om eraan te beginnen, met succes.

Een volledig uurtje studeren we. Daarna, als iedereen het werken wat beu is, spelen we spelletjes in een grote kring. Net voor we vertrekken, krijgt iedereen nog een 4-uurtje. Daarna worden de kinderen naar huis gebracht.

Al drie jaar bestaat School van Vrede op Luchtbal, daarnaast zijn er nog drie andere scholen in Antwerpen waar Sant’Egidio werkzaam is. In Gent is de werking opgestart, in Turnhout worden de eerste stapjes gezet. We werken ook met stagiairs uit middelbare scholen.  Verschillende stagairs willen ons team komen versterken, en dat doet deugd!

Meer info: www.santegidio.be

Tekst en foto: Eliane Maes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *