Toekomstschets van de circulaire mode

Duurzaamheid is een term die niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. In steeds meer steden worden concepten opgezet waarbij samen aan een meer duurzame samenleving werken centraal staat. In Antwerpen is dat Stadslab2050: een stedelijk laboratorium en verzamelplaats voor organisaties, creatieven en initiatiefnemers. Fashion Flows is een van de ontmoetingsruimtes binnen het lab en de naam zegt het al: duurzame mode staat centraal.

Wat is het idee achter Fashion Flows?

Ons huidig economisch model verloopt als volgt: take – make – dispose. Ook in de modesector is er sprake van een lineaire keten: je koopt een kledingstuk, vaak liefst zo goedkoop mogelijk, draagt het een aantal keer en gooit het dan weg, want ja, de kleur is al vervaagd en de vorm is helaas weg. Fashion Flows heeft als doel de modeketen in Antwerpen sluitend te maken, dat wil zeggen: 1) minder gebruik van grondstoffen, 2) kleding langer in de keten laten en 3) minder weggooien.

Het idee is gebaseerd op het model van de circulaire economie. Dat vervangt het principe van beperkte levensduur door een concept van herstel. In plaats van kleding weg te gooien, laat je het dus maken of verkoop je het door. Daarbij wordt er niet langer van consument gesproken, maar van gebruiker. Een voorbeeld daarvan is de kledingbibliotheek: een plek waar je kleding leent in plaats van koopt.

Uit de eerste experimenten van Fashion Flows blijkt dat het draagvlak voor duurzame mode reeds aanwezig is onder mode ontwerpers en dat velen duurzaam werken als vanzelfsprekend beschouwen.

Verder experimenteren

Er is echter een behoefte aan meer interactie tussen de creatieven, voor het uitwisselen van kennis en ideeën. Ook de groeiende behoefte aan transparantie in het productieproces,  onder andere gegroeid door de ramp in een textielfabriek in Bangladesh in 2013, is voor zowel ontwerpers als consumenten van belang: Waar wordt kleding geproduceerd? En waar komen de stoffen vandaan?

Carpet of Life is een jong bedrijf, gevestigd in Gent, waarbij het productieproces niet alleen transparant, maar ook bewonderenswaardig duurzaam is. Zij transformeren jouw oude, geliefde garderobe om tot een ‘carpet of life’, waarbij gebruik wordt gemaakt van authentieke ambacht van vrouwen in de Marokkaanse Sahara.

Als je benieuwd bent hoe dat precies gebeurt en wat het ‘duurzame’ verhaal is achter het bedrijf, kom dan op 30 maart naar het Felixpakhuis in Antwerpen om alles over circulaire mode te ontdekken. Fashion Flows organiseert dan een ontmoetingsevent, Circulaire Mode, waar iedereen naartoe kan om ideeën uit te wisselen, elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Samen met like minded mensen worden zo de volgende stappen in het experiment naar circulaire mode gezet.

2015 – Verrekijkers Magazine – Félicie Crijns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *