Proef de smaak van eerlijk eten op Sustainable Market

Probeer het eens, duurzame landbouw in één zin te omschrijven. Is dat landbouw zonder gebruik van pesticiden? Ligt de nadruk op lokale landbouw? Eerlijke prijzen voor het voedsel dat boeren produceren? Of gaat het nu juist over koeien die lekker moeten kunnen grazen? Je raadt het al: duurzame landbouw is een breed begrip. Maar er is hoop voor de verwarde lezer: 20 mei 2015 organiseert een groep studenten uit Antwerpen de tweede editie van de Sustainable Market op het Hof van Liere van de Universiteit Antwerpen. Daar kun je proeven van heerlijk eerlijk voedsel en beantwoorden experts al je vragen omtrent duurzaam voedsel. Verrekijkers biedt je nu vast een kijkje in de keuken van duurzame landbouw en laat zien wat de Sustainable Market te bieden heeft. 

pop_img_9838

Felicie Crijns – Verrekijkers Magazine

Wat is duurzame landbouw nu eigenlijk? En belangrijker: waarom besteden wij er aandacht aan?

Duurzaamheid is een breed begrip, duurzame landbouw is dat net zo goed. Het wordt vaak vanuit een negatieve invalshoek bekeken: wat gaat er allemaal niet goed en wat zijn de bedreigingen waar we voor staan als samenleving? Waarom is landbouw zo belangrijk?

Duurzame landbouw voorziet ons van voedsel, ecologische diensten en economische groei, waarbij gezondheid en sociale rechtvaardig een belangrijke rol spelen. Het zorgt voor het behoud van biodiversiteit, waarbij er bij productie idealiter geen negatieve effecten voor het milieu ontstaan. Dat betekent dat er bij het verbouwen geen tekorten aan energie, water en grondstoffen ontstaan.

Helaas is het huidige landbouwmodel in Europa, en België, nog niet zo ver dat al die positieve effecten worden behaald, integendeel. Als we kijken naar de gevolgen op mondiaal niveau, dan staat het huidige landbouwbeleid in verband met de ongelijke ontwikkeling tussen arm en rijk, waarbij het bijdraagt aan ondervoeding van mensen en het onhoudbaar gebruik van natuurlijke bronnen. Landbouw heeft een negatieve impact op klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en een tekort aan water in verschillende delen van de wereld.

Ter illustratie: in de documentaire Lovemeatender van Manu Coeman wordt beschreven dat er voor de productie van een kilo rundvlees maar liefst 15.500 liter water nodig is. Dat is volgens hem genoeg om een maand lang van te douchen. Je kunt zelf wel inschatten hoe waardevol 15.500 liter water kan zijn voor iemand die moeilijk toegang heeft tot waterbronnen.

De problemen van onze voedselproductie zijn echter ook op meer individueel en persoonlijk niveau te bekijken: op de site www.greenfacts.org wordt beschreven dat de slechte voedselkwaliteit en bijbehorende eetgewoontes deels verantwoordelijk zijn voor een stijging in chronische ziektes, zoals zwaarlijvigheid en hartaandoeningen.

Sustainable Market: interactief met voedsel

pop_img_9871

Felicie Crijns – Verrekijkers Magazine

Er zijn gelukkig mooie initiatieven waarbij mensen zich inzetten voor het behoud van duurzame landbouw. Zo zijn vijf vlijtige studenten van de Universiteit Antwerpen druk bezig met het voorbereiden van alweer de tweede editie van de Sustainable Market: een markt waar de bezoeker op interactieve wijze wordt meegenomen in de wereld van duurzaam voedsel.

Hoe ze dat doen? Allereerst hebben ze vier aspecten geselecteerd die tijdens de markt aanwezig zullen zijn: fair trade handel, duurzame voeding, het begrip duurzaamheid op zich en de Noord-Zuid coördinatie. Die aspecten worden door kraampjes van verschillende organisaties vertegenwoordigd.

Zo zullen er kraampjes zijn waar je vooral informatie rond voeding kunt vinden, maar het grootste gedeelte bestaat natuurlijk uit kraampjes waar je daadwerkelijk duurzaam voedsel kunt ontdekken. Belangrijk  voor de organisatoren is dat de bezoeker zelf de keuze heeft voor wat hij of zij wilt ontdekken en daarin volledig vrij is.

Om alvast een voorproevertje te geven van wat je zoal kunt verwachten: de Insectensnackbar zal (de naam verraadt het al) voor de dare devils voor smakelijk vermaak zorgen, er zal een heuse Zeeuwse Mosselman verse mosselen serveren en studenten van IOB (Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer) zullen voor een zuiderse warme hap zorgen. Daarnaast kun je natuurlijk ook fair trade producten aanschaffen om zelf mee te kokkerellen en je vrienden verbaasd te laten staan over hoe heerlijk (en simpel) eerlijk eten eigenlijk is.

Je hebt nu misschien nog geen idee hoe, wat of waar je duurzame ingrediënten kan vinden of gebruiken, maar ook daar hebben de organisatoren aan gedacht: op de markt zal je op verschillende plekken recepten en kooktips vinden, die je verzekeren van duurzame culinaire hoogstandjes.

De grote uitdaging: bewustzijn creëren en stimuleren

Dat duurzame landbouw nog voor een aantal grote uitdagingen staat, is duidelijk. Zo zal aandacht voor de kleine landbouwondernemers moeten groeien, net als de aandacht voor het transport van voedsel: vaak geldt hoe korter de afstand, hoe kleiner de ecologische afdruk.

Volgens de organisatoren van de Sustainable Market betekent dat concreet dat wij, de consumenten, daaraan kunnen bijdragen door kritisch te durven zijn: door op verpakkingen ingrediënten te lezen, te kijken waar je product vandaan komt en vervolgens durven te beslissen om een product niet te kopen.

Het doel van de organisatoren is dan ook om stap voor stap een bewustzijn onder jongeren te creëren van het belang van duurzaam eten. De markt dient daarbij als interactief platform, die kan stimuleren dat jongeren bij iedere beslissing die zij maken duurzaamheid in hun achterhoofd houden.

Voor sommige zaken is het volgens de organisatoren namelijk voor de hand liggend wat de betere keuze is. Zij hopen studenten te stimuleren die keuze dan te maken. Daarbij benadrukken ze dat ze het gevoel willen geven aan de student dat niemand perfect is en dat keuzes niet perse perfect hoeven te zijn. Centraal voor hen staat het idee dat een kleine verandering al een goede verandering is.

Zintuigen op scherp? 

Ben je nieuwsgierig geworden of was je al nieuwsgierig naar de ontwikkelingen rond en mogelijkheden van duurzaam voedsel en ben je bereid om je zintuigen op scherp te zetten en je te laten onderdompelen in een onbekend eerlijke wereld? Zet 20 mei dan in je agenda en ontdek samen met andere studenten op het Hof van Liere wat duurzame voeding voor jou te bieden heeft. Als je op Facebook ‘sustainable market’ zoekt, dan vind je het evenement met alle belangrijke informatie over de dag.

© 2015 – Verrekijkers Magazine  Félicie Crijns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *