De weg van de diamant

De diamant doet er miljoenen jaren over om van koolstof onder de aardkorst te transformeren in de uiteindelijke edelsteen. Waar komen de diamanten vandaan en welke weg leggen ze af? 

Diamanten worden onder andere in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, de Democratische Republiek Congo, Angola, Tanzania, Sierra Leone, India, Rusland, Brazilië, Australië, China, Canada en de Verenigde Staten gewonnen. Bijna de helft van alle gewonnen diamanten komen uit Centraal en Zuidelijk Afrika.

Om 1 karaat diamant, of 0,2 gram, te ontginnen moet gemiddeld 250 ton aarde bewogen worden. Daarna sorteert men deze in meer dan 5000 verschillende combinaties van grootte, vorm, kleur en zuiverheid. De ruwe diamant wordt dan verscheept en verkocht voor het slijpen en polijsten.

Wereldwijd wordt het merendeel van de diamanten geslepen in India in hoogtechnologische slijpfabrieken, waar hoogopgeleide en ervaren professionelen de machines voor het slijpen van de diamanten aansturen. Na het verwerken van de diamant komen ze bij verkopers over de hele wereld terecht.

Antwerpen, het diamantcentrum van de wereld

Het is eigenlijk maar één straat dat het diamantcentrum van de wereld vertegenwoordigd. Het is tegelijkertijd ook meteen de meest beveiligde straat van Antwerpen. Ongeveer 85 procent van de ruwe diamant passeert door Antwerpen en dagelijks vertrekken honderden diamanten vanuit de stad naar alle hoeken van de wereld.

Al meer dan vijf eeuwen is Antwerpen het centrum van de wereldwijde diamanthandel. Nadat de havenactiviteit en diamantnijverheid in de 15e eeuw van Brussel naar Antwerpen verhuisden, is de stad een belangrijk diamantcentrum geworden. De 16e eeuw luidde het begin van de Gouden Eeuw in Antwerpen in.

Met een doorvoer van meer dan 40 procent van de wereldhandel, werd de stad het commerciële hart van Europa. De stad had via de Schelde een rechtstreekse verbinding met de Noordzee en ontving zo ruwe diamant via de handelsroutes uit Venetië en Lissabon. In Antwerpen werden de diamanten geslepen en gepolijst door vakmensen die bekend stonden als de beste diamantbewerkers ter wereld.

De toevoer van diamant uit Zuid-Afrika eind 19e eeuw had een onmiddellijke invloed op de wereldmarkt. De vraag naar ervaren vakmensen steeg pijlsnel om al deze diamanten te bewerken. Antwerpen bleek deze vraag moeiteloos te kunnen bijbenen, zo bleef Antwerpen de hoofdrol spelen. Om de in- en uitstroom van diamanten te helpen reguleren, werd in 1945 het Diamond Office in de Diamantwijk gecreëerd.

Dit kantoor had het doel de handel in diamant zo vlot mogelijk te laten verlopen met zo weinig mogelijk administratieve moeilijkheden. De Belgische regering heeft een speciale belastingregeling voor diamanthandelaars ingesteld op het vlak van bepaalde import- en export belastingen. In sommige gevallen moet er wel een belasting worden betaald, in andere gevallen niet. Op die manier kan Antwerpen ook de hoofdrol blijven spelen.

Zo’n 550 jaar later is Antwerpen nog steeds het centrum van de diamanthandel. Het is tegenwoordig een mengelmoes van Vlaamse, Joods-Orthodoxe en Indische diamantairs die naast elkaar werken en onderhandelen. Diamanten worden met briefjes op de deur aangeboden en overeenkomsten worden bijna alleen mondeling gemaakt. Het is een hecht wereldje waar wederzijds vertrouwen de hoofdrol speelt. Jaarlijks wordt er voor zo’n 25 miljard dollar aan diamanten verhandeld.

© 2015 – Verrekijkers Magazine – Lizet van de Kamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *