Va-tout: juwelen die de wereld verbeteren

Achter het juwelenlabel Va-Tout schuilt de gepassioneerde, jonge Gentse ontwerpster Line Vanden Bogaerde. Lines juwelen zijn uniek; elk juweel maakt ze zorgvuldig met de hand. Haar juwelencollecties zijn tijdloos, uitgepuurd en ecologisch. Line is namelijk een van de eerste juweelontwerpsters in België die met fair trade goud werkt.

Sinds 2015 is Line een onder Fair trade geregistreerde goudsmid, en daar is ze trots op. De overstap naar fair trade goud was voor Line een logische keuze. “Het is een kleine moeite om met een iets duurder materiaal te werken, als je weet dat hierdoor erg veel mensen een beter leven leiden” vertelt de ontwerpster.

making-of_1

De ‘making of’ van de juwelen van Va-Tout

Het fair trade goud dat Line aankoopt wordt gewonnen aan de kust van Colombia, in de provincie Chocó. Dankzij het initiatief Oro Verde (groen goud) is er sinds een tiental jaar de mogelijkheid om op een verantwoorde en duurzame manier goud te delven.

Verantwoorde goudwinning houdt in dat de goudmijnwerkers een eerlijk loon krijgen en dat hun gezondheid minder risico loopt omdat er geen giftige chemicaliën zoals kwik gebruikt worden tijdens het delven. Ze benutten het sap van een plantje uit het oerwoud als alternatief voor kwik, waardoor ook het milieu gespaard blijft.

Door Oro Verde te steunen hoopt Line mee een einde te maken aan de vicieuze cirkel van armoede, marginalisering, en uitbuiting waar de meeste mijnwerkers, door gebrekkige mensenrechtenbescherming en oneerlijke handelsvoorwaarden, helaas nog in belanden.

Naast fair trade goud gebruikt Line ook gerecycleerd zilver. Klanten kunnen bijvoorbeeld zelfs oude (gouden of zilveren) juwelen binnenbrengen, die Line dan opnieuw smelt tot een nieuw juweel. Al Lines drukwerk wordt geprint met vegetale inkten op gerecycleerd papier, en daarnaast geeft ze ook workshops rond ecologisch design. In die workshops gaat de Gentse ontwerpster dan bijvoorbeeld op zoek naar alternatieven voor lijm om een ontwerp vast te hechten, want de “beperkingen van mogelijkheden en materialen scherpen je creativiteit!”

Het is dan ook duidelijk dat Line begaan is met de wereld en dat haar liefde voor verantwoorde producten verder reikt dan haar juwelencollectie. “Ik kies zo veel mogelijk voor lokale, eerlijke producten waarbij mens, dier en milieu zo weinig mogelijk afzien,” verklaart de juwelierster.

Het is niet vanzelfsprekend om in deze consumptiemaatschappij met verantwoorde producten te werken.. “De meeste consumenten zijn de abnormaal lage prijzen uit de winkelketens zo gewoon dat de normale prijzen van eerlijke producten te duur lijken.” Ambachtelijke beroepen moeten knokken tegen massaketens die (spot)goedkoop koopwaar produceren. Toch is Line ervan overtuigd dat we op de goede weg zijn. Er is een beweging op gang waarbij de bewustwording langzamerhand groeit en dat schept hoop!

VA-TOUT by Line Vanden Bogaerde
www.va-tout.be
www.facebook.com/vatout

Meer info over fairtrade goud op

www.opwegnaargoedgoud.nl of http://www.opwegnaargoedgoud.nl/americo-mosquera

© 2015 – Verrekijkers Magazine – Naomi Vandenbroeck (tekst), Line Vanden Bogaerde (foto’s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *