Wist je dat? Weetjes over diamant

 • Het grootste deel van de diamant die vandaag in Antwerpen verhandeld wordt, afkomstig is uit Rusland en Canada? Diamant wordt echter almaar schaarser, momenteel zijn alle ogen op Brazilië gericht als nieuwe ‘diamantader’.
 • 80% van alle ruwe diamanten ter wereld en 50% van alle geslepen diamanten langs Antwerpen passeert?
 • Diamant het hardste mineraal op aarde is?
 • In 1375 al, werd het eerste gilde van diamantklievers en polijsters opgericht in Duitsland en ontdekte men dat diamanten enkel geslepen konden worden met andere diamanten. Het volgende mineraal in de rij is Korund dat 58 keer minder hard is.
 • In 2014 wetenschappers in de ruimte een diamant ter grootte van de aarde ontdekten? Het gaat over een uitdovende gekristalliseerde witte dwergster die ongeveer zo oud is als onze melkweg. De bekendste uitgebrande ster is wellicht Lucy.  Deze ster staat garant voor 10 biljoen triljoen karaat en werd vernoemd naar het Beatles-liedje ‘Lucy In The Sky With Diamonds
 • Diamanten onder hoge druk gevormd worden op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardkorst? Koolstof wordt er samengeperst en via explosieve vulkanen komen de diamanten aan de oppervlakte.
 • In maart 2015 de zogenaamde “Karaattaks” ingevoerd werd in België? Met deze nieuwe taks zouden diamantairs belast worden volgens een vast percentage op de omzet, in plaats van een percentage op de winst.
 • Op de “Hope diamant”, een bekende diepblauwe diamant die tentoongesteld wordt in Washington, een vloek zou rusten die zijn bezitter ongeluk brengt?
 • De Film “Blood Diamond” met o.a. Leonardo Di Caprio over de Afrikaanse diamantsmokkel in door burgeroorlog getroffen gebieden gaat? Plaatselijke krijgsheren gebruiken de opbrengsten van de verkoop van illegaal gedolven diamanten om wapens te kopen, waardoor onderlinge conflicten dikwijls nog hoger oplopen. De film maakte het grote publiek bewust van deze problematiek en van het belang van diamanten met een certificaat van herkomst.
 • Wanneer je 60 jaar getrouwd bent, je jouw ‘diamanten’ huwelijk mag vieren?
 • Een uitvaartcentrum in Zwitserland menselijke as in synthetische diamant verandert? Het uitvaartcentrum Algordanza, wat in het lokaal dialect ‘nagedachtenis’ betekent, is een marktleider in de productie van zogenaamde ‘gedenkdiamanten’. Elk jaar komen er zo’n 850 overledenen Algordanza’s lab binnen, om die een aantal jaar later te verlaten als edelsteen.  Het chemisch proces is intrigerend. De menselijke as wordt behandeld met chemicaliën om alle koolstof eruit te halen. Vervolgens wordt deze koolstof verhit tot hoge temperaturen en in grafiet veranderd. De grafiet wordt geplaatst in een machine die in feite de omstandigheden van diep in de aarde nabootst. Na een paar weken, of soms maanden, wordt de diamant uit de machine gehaald. Het verschil met een natuurlijke diamant kan nu nog enkel door een geoefende diamantair worden waargenomen. De diamanten hebben immers alle fysieke en chemische eigenschappen van natuurlijke diamant. Elke mens wordt bovendien een unieke diamant. In theorie, en afhankelijk van de kwaliteit van de as, kunnen er zo’n 50 diamanten van elke persoon gemaakt worden. Verwerkt in bijvoorbeeld een sieraad, blijven je dierbaren op deze manier letterlijk dichtbij.

© 2015 – Verrekijkers Magazine – Anne-Katrien Frans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *