Background Educations – It’s never too late to learn

Marshall McLuhan, Jean Baudrillard en Dave Eggers. Wat hebben deze mannen met elkaar gemeen? Het zijn alle drie mannen wiens gedachtegoed invloedrijk is in de discussie rond media-ethiek, maar dat is niet het enige: de drie heren komen uitvoerig aan bod in de les ‘Ethiek en Nieuwe Media’, een onderdeel van de opleiding Filosofie van Background Educations.

Background Educations is een in 2014 ontstane start-up, waar avondonderwijs voor volwassenen op flexibele wijze wordt aangeboden. De missie: mensen kennis laten maken met een volledig nieuw concept van avondonderwijs op academisch niveau. De les ‘Ethiek en Nieuwe Media’ wordt in Mechelen onderwezen, maar ook in Antwerpen, Brussel en Gent is een uitgebreid lesprogramma te volgen.

Copyright: Background Educations

Na een eerste verkenning van het aanbod is de conclusie dat avondonderwijs nog nooit zo aantrekkelijk klonk: wereldculturen, klimaat, Europese politiek, digitale technologie, economie en biologie maken allemaal deel uit van het aanbod. Daarnaast passeren ook de meer gebruikelijke, maar ongetwijfeld ongekend interessante richtingen als filosofie, literatuur en psychologie de revue. De programma’s zijn als inleiding bedoeld, waarbij de individuele ontplooiing centraal staat.

De les ‘Ethiek en Nieuwe Media’ wordt gegeven door Karl Verstrynge, professor Ethiek en Existentialisme aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Een kenmerk van Background Educations is dan ook dat de lessen door docenten uit heel België en daarbuiten worden gegeven. Elke les vertelt er een andere expert over zijn of haar vakgebied.

Bij binnenkomst in het lokaal liggen er een aantal stapeltjes met papieren klaar: de artikelen die voor of na de les doorgenomen kunnen worden voor meer achtergrond informatie. De cursisten die achter de schoolbanken zitten, lijken uit alle windrichtingen te komen en alle leeftijdscategorieën te beslaan.

Een van de cursisten is een man van rond de dertig, die in de rij achter me actief aantekeningen neerpent. Hij vertelt dat hij deze lessen volgt, omdat hij een voltijdse studie niet wist te combineren met zijn werk en gezin. Hij is dan ook meer dan tevreden met deze mogelijkheid. ‘En geen tentamens maken het lesprogramma nog aangenamer’, zegt hij.

De les die volgt is interessant, interactief en draagt op een originele manier bij aan kennis over het onderwerp. Dat heeft zeker te maken met het feit dat professor Verstrynge in drie uur tijd de moeite neemt om diep op de onderwerpen in te gaan, uitvoerig voorbeelden beschrijft, en er de nodige humor aan toevoegt.

Aan het einde van de les is er nog ruim de tijd voor vragen. Het verrast me hoe doordacht en pittig de vragen van mijn klasgenoten zijn: een teken dat er met aandacht en plezier tijdens de les geluisterd wordt. Ondanks het feit dat de meeste cursisten er waarschijnlijk net een slopende werkdag op hebben zitten, ga ik met meer energie dan ooit de deur uit door mijn nieuw opgestoken kennis.

Ik bedenk alvast welke cursus ik graag zou willen doen volgend jaar: ‘Klimaat & Duurzaamheid’ of liever ‘European Literature’? Ach, eigenlijk hoef ik niet te kiezen, want Background Educations geeft cursisten de kans om naast de gekozen opleiding ook nog lessen van de andere opleidingen te volgen! Zo wordt leren wel erg leuk.

© 2015 – Verrekijkers Magazine – Félicie Crijns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *