Social mediagebruik in de Golfstaten

In de Golfstaten zijn sociale media de laatste jaren steeds meer in opmars. In Growth Pattern of Social Media Usage in Arab Gulf States: An Analytical Study stellen Sulaiman Reyaee en Aquil Ahmed vast dat vooral Facebook, Twitter en Youtube goed scoren qua populariteit.

Copyright: Bjorn Moerman

De Vlaamse Veerle Oben woont al twaalf jaar met haar gezin in Dubai. Zij beaamt en verklaart de stijgende trend. “Uiteraard wonen hier veel expats die met hun familie en vrienden thuis contact willen houden”, aldus Oben. 

“Maar sociale media zijn ook aanlokkelijk voor de lokale jeugd, omdat jongens en meisjes hier vanaf hun twaalfde erg gescheiden worden opgevoed. Sociale media vormen voor de jeugd hét communicatiemiddel bij uitstek.”

Logisch als je bedenkt met welk gemak je er eventuele restricties mee kan omzeilen. “Smartphones zijn hier dan ook een echte hype en zelfs jonge kinderen en tieners zijn voorzien van de beste en nieuwste modellen.”

Lokale bedrijven, multinationals en de overheid springen inmiddels merkbaar mee op de social media bandwagon. Zo werd dit jaar de Arab Social Media Influencers Award georganiseerd om een positief platform voor nieuwe media binnen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) uit te bouwen.

Minister-president en vicepresident van de VAE, Sheikh Mohammed, geeft openlijk zijn steun aan zulke innovatieve, gecontroleerde initiatieven. Deze heerser heeft bovendien zijn eigen Facebookpagina, HHSheikhMohammed, en Twitter account, @HHShkMohd.

De censuur voorbij

Denk echter niet dat er geen sprake is van censuur in de VAE. “Alles wat te maken heeft met gokken, seksualiteit, anti-lokale politiek en zelfs sommige medische websites worden geblokkeerd,” vertelt Veerle. “Er zijn slechts twee providers, Etisalat en DU, die allebei onder het beleid van de overheid vallen.”

Einde verhaal voor de digitale vrijheid? Nee, hoor. “De meeste mensen gebruiken een virtual private network (vpn) om geblokkeerde sites te bezoeken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een Amazon account in de Verenigde Staten openen of Skype downloaden en installeren.”

Waar een wil is, is dus een achterpoortje. Bots jij in het verre buitenland op een YouTube blokkade? Een mogelijke oplossing wordt aangeboden op www.unblocked.pk. Deze gratis proxy-dienst laat je via een ander IP-adres toe om die eerst zo onbereikbare video’s toch te bekijken.

Problematische vrijheid

Is alles zo koek en ei wat betreft social mediagebruik in de VAE? Nou, nee. Opschudding in verband met de genderkloof haalt met regelmaat de lokale media, zoals te merken op nieuwssite 7DAYSinDubai. “Volgens ons is er door sociale media minder verschil tussen man en vrouw qua informatietoegang,” meent Veerle.

“Dat brengt soms extra problemen met zich mee. Denk vooral aan jonge meisjes die via sociale media toch kunnen afspreken met jongens of mannen waar hun ouders niets van weten of niet zouden achter staan. Ook het maken van selfies die vervolgens in verkeerde handen terecht komen, lezen we hier al eens in de krant. ”

Dit interview kwam tot stand in samenwerking met stichting Vlamingen in de Wereld.

© 2015 – Verrekijkers Magazine – Denise Mol, Bjorn Moerman PHOTOGRAPHY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *