Art For Education vangt Nepalese kinderen op uit corrupte weeshuizen

Nepal: een walhalla van fraude, corruptie, voluntourisme (een fenomeen waarbij het land vrijwilligerswerk kunstmatig in stand houdt om toeristen te trekken) en kindermisbruik in de vele weeshuizen, aldus Next Generation Nepal. Dat ontdekte ook Jurgen Conings tijdens een stage elf jaar geleden, waarna hij samen met zijn broers en zussen een eigen organisatie oprichtte genaamd Art for Education

Daar stond Jurgen Conings plots met 46 Nepalese kinderen uit een opgedoekt weeshuis in Kathmandu. Nadat hij het weeshuis succesvol voor het gerecht gesleept had, stonden de vrijgekomen kinderen ineens op straat. Zelf een opvangcentrum oprichten was zijn enige uitweg. Dit opvangcentrum groeide uit tot de organisatie Art for Education. Deze NGO heeft zich als het ware opgesplitst in twee aparte organisaties. Aan de ene kant houdt Action for Childright zich bezig met onderzoek naar en aanklachten tegen corrupte weeshuizen. Aan de andere kant is er Art for Education dat de kinderen opvangt die uit de corrupte weeshuizen zijn vrijgekomen. De keuze om deze organisaties gescheiden te houden, is om de kinderen niet de dupe te laten worden van eventuele mislukkingen aan de kant van Action for Childright. Zo merkte Conings dat er nogal wat tegenwerking vanuit de officiële instanties in Nepal is, omdat zij veel geld verdienen aan voluntourisme. Als het een keer zou mislopen met een aanklacht, worden Art for Education en de kinderen die daaronder vallen daar niet bij betrokken.

Art For Education

Art For Education VZW

Door de enorme corruptie worden veel kinderen uit kleine dorpen bij hun ouders weggehaald om weeshuizen te vullen en zo rijke, veelal buitenlandse vrijwilligers aan te trekken. De kinderen die vrijkomen wanneer zulke organisaties door de mand vallen, moeten uiteraard opgevangen worden. En daar zorgt Art for Education voor. Hun doel? Kinderen van weeshuizen uit Kathmandu en omstreken herenigen met hun familie. De organisatie probeert de kinderen bij familie of vrienden te plaatsen en bekostigt vervolgens hun scholing. De kinderen die niet bij hun familie terecht kunnen, plaatsen ze in internaten en in de weekenden en vakanties kunnen deze kinderen terecht in het opvangcentrum van Art for Education.

Art for Education hecht belang aan de individuele ontwikkeling van hun kinderen. Elke wees wordt opgevolgd tot hij of zij sterk genoeg is om op eigen benen te staan en aan de loopbaan te beginnen, zelfs al is dat pas als de persoon de volwassenheidsgrens gepasseerd is. Tevens wordt het programma aangepast aan de competenties van het kind en daar worden geen beperkingen aan opgelegd. Als een kind bijvoorbeeld hoge punten scoort op school en alles in huis heeft om te gaan studeren, dan wordt dat geregeld ongeacht de kosten.

Het opvangcentrum is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie die honderd kinderen onderhoudt. Hier in België staan Jurgen en zijn familie aan het hoofd, maar in Nepal hebben onder andere vroegere opvangkinderen van Art for Education de dagelijkse leiding. Met de aardbeving die op 25 april plaatsvond, is er een nieuwe tak aan de organisatie ontsproten. Eén van de ‘ex-wezen’, Manoj genaamd, heeft een hospitaaltje opgericht om de slachtoffers bij te staan en medische hulp te bieden. Dankzij Art for Education kreeg hij namelijk de mogelijkheid om te studeren. Daardoor kan hij nu zelf een helpende hand bieden.

Art For Education

De kinderen die Art For Education steunt in Nepal. Bron: Facebook pagina Art For Education

Hoe komt de organisatie dan aan hun broodnodige fondsen? De naam zegt het gedeeltelijk al: kunst voor scholing. Er worden kunstwerken en producten van Nepalese makelij naar België gebracht en hier verkocht. Een deel van de winst gaat naar de lokale makers van de spullen en de rest gaat naar de kinderen. De kunst en producten uit Nepal worden verkocht op markten en evenementen waarbij de organisatie hulp krijgt van vrijwilligers. Daarnaast zijn er ook vrijwillige bijdragen en kan men een mete- of petekindje aannemen. Het minimumbedrag hiervoor is tien euro en de rest wordt aangevuld door Art for Education. Momenteel zijn alle bijdragen welkom, want door de aardbeving komen ze geld tekort om het opvangcentrum weer op te bouwen en is zodoende de grond letterlijk weggezakt onder deze nobele organisatie.

Voor meer informatie kunt u surfen naar: http://artforeducation.eu/.

Door Lili Meijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *