Enroot toont het gezicht achter je eten

In het Verenigd Koninkrijk organiseert reizend gezelschap ‘Enroot’ diner’s met lokale producten op boerderijen. Op de gastenlijst staan niet enkel omwonenden, maar ook de boeren zelf. Door landbouwers en gasten samen te laten tafelen, hoopt Enroot het gesprek over voedselproductie heropenen. “Ik wil de dictatuur van grote voedselbedrijven breken door de verhalen van lokale, kleinschalige boerderijen te delen.”

Terwijl Devonn groenten snijdt in de geïmproviseerde keuken in een grote scoutstent uit 1940, steekt Angus het kampvuur aan. Op de smeulende kolen zal hij later op de avond het vlees garen van varkens die enkele kilometers verderop geleefd hebben. DeVonn Francis (23) en Angus James (23) zetten een diner op touw voor dertig mensen uit de omgeving op het erf van de zuivelboederij Cockbun Farm Dairy, die gelegen is op 20 minuten van Edinburgh in het mistige Schotland. Op zich is het niets bijzonders maar de gasten schuiven aan tafel samen met de eigenaars van de boerderij.

 

Enroot

Enroot brengt mensen passief kennis bij over voedselproductie. Door de lokale gemeenschap in contact te brengen met de boeren, leren ze over hun ambacht en het dagelijkse leven op de boerderij, ” zegt Devonn Francis, één van de twee oprichters van het collectief.

enroot

De oprichters van Enroot. Bron: www.enrootcollective.com


Meer dan een pop-up restaurant

Enroot is een creatief gezelschap dat mensen terug dichter bij de producent van hun voedsel wil brengen. Dat doen ze door diner’s te organiseren op het domein van de boer met lokale producten. Op die manier zien mensen wat boeren kweken en ontdekken ze persoonlijk de moeilijkheden die ze ervaren. En root telt zeven leden met uiteenlopende achtergronden van kunst tot journalistiek.

“Het project is meer dan een pop-up restaurant op een boerderij. En Root start een unieke dialoog tussen de boeren en consumenten. De ene boerderij kweekt groenten, de andere houdt dieren. Er zijn veel verschillende visies op wat gegeten moet worden en hoe dat geproduceerd moet worden. En Root brengt die nuances naar voren. Ons team documenteert heel het gebeuren. De tekst, foto’s en video’s worden gedeeld op ons online dagboek,” legt Devonn uit.Enroot

Duurzame relaties ontwikkelen

Met de financiele steun van 126 mensen hebben Devonn en Angus in de zomer van 2015 meer dan tien evenementen georganiseerd in Edinburgh, Wales, Shrewsbury en Gloucestershire. “We hebben 20.000 dollar ingezameld op Kickstarter. Iedereen was erg opgewonden over het project.

Op elke boerderij spendeert het team twee weken om het tentenkamp op te stellen. Ze verzamelen ingrediënten voor het vijfgangenmenu en zetten workshops op poten. Drie avonden op een rij delen buurtbewoners een maaltijd en leren elkaar beter kennen. Ze ontdekken wat er allemaal gebeurt met hun eten voordat het op hun bord belandt.

“We willen verzekeren dat de band die ontstaat tijdens de etentjes, blijft bestaan nadat we vertrokken zijn. Dat doen we enerzijds door de producten van de boer in een goed daglicht te zetten en anderzijds door een relatie met de boer te creeëren in de workshops.”

De deelnemers kunnen in een losse sfeer de boerderij verkennen en kennis maken met de producten. Na het evenement keren de gasten vaak terug naar het erf om rechtstreeks van de boeren melk, vlees of groenten te kopen. Door op lokaal niveau boeren in contact te brengen met consumenten hoopt Enroot hen een positief toekomstperspectief te bieden.


Kleinschalige boerderijen een stem geven

Landbouw ligt de oprichters nauw aan het hart. Angus groeide op op een zuivelboerderij in Schotland die begin 2000 fait ging door de val van de zuivelmarkt in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien komt hij op voor de belangen van kleinschalige boeren. Devonn hielp van kleins af aan in het restaurant van zijn vader in Virginia in de Verenigde Staten. Hij ervaarde ook de druk van grote bedrijven. Enroot geeft actief kleinschalige boeren een stem.

“Ik wil een complex beeld schetsen van wat voedselproductie omvat in 2016. Er heerst nog een erg stereotyp beeld van landbouw dat mensen afschrikt. Maar op alle boerderijen waar wij geweest zijn doet iedereen iets uniek. Sommige focussen uitsluitend op champignons, bijenteelt of fermentatie. Andere worden door vrouwen geleid.”

Het collectief werkt bewust op lokaal en kleinschalig niveau. “Wat voedsel kweken zo interessant maakt is dat het op elke plek anders is. Elke boer heeft een andere productiemethode en visie op voeding. Om die reden is Enroot een reizend project. Het brengt al die verschillende perspectieven samen.” Het eten is enkel een vehikel voor het grotere doel achter Enroot, namelijk verhalen delen.

Enroot

Devonn Francis Bron: http://www.enrootcollective.com

“Ik ben gepassioneerd door verhalen van de boeren te delen. Enroot breekt het monoloog van de huidige voedselproductie. Er zijn nu minder dan 50 grote bedrijven die bepalen hoe en wat er geproduceerd wordt.” Op dit moment zijn Devonn en Angus bezig met een boek te schrijven over hun ervaringen van afgelopen zomer. “We willen een nieuwe landbouwgeschiedenis schrijven die beter reflecteert wat er in de wereld gebeurt.”

Achterhaalde clichés

Er staan nieuwe Enroot evenementen op het programma.“We zitten in een transitieperiode. Enroot is van project naar bedrijf geëvolueerd. Angus is bezig met cursussen in het VK te organiseren. Ik ben een netwerk aan het uitbouwen in de VS.”

De creatieve geesten achter Enroot doen een frisse wind waaien door het stoffige imago van de landbouw. Een samenspel van kookkunst, woord, beeld en sociale interactie verkleint de afstand tussen consument en producent. Ze doorbreken de achterhaalde clichés van de landbouw. In de hoop dat mensen terug bij de boer zullen aankloppen voor een bussel wortelen. 

Door Isabelle Gheldolf

© 2016 – Verrekijkers Magazine

Alle foto’s: www.enrootcollective.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *