Ontdek Peru samen met Verrekijkers!

Verrekijkers reporter Isabelle trekt in maart een maand naar Peru, een land in Zuid-Amerika gelegen aan de westkust. Haar kennis over Peru reikt niet verder dan quinoa, lama’s en panfluiten. Leer samen met Verrekijkers waarom Peru belangrijk is voor België. Isabelle deelt haar voorbereidingen en ervaringen tijdens haar reis op deze blog. Wanneer ze boeiende artikels vindt en met interessante mensen spreekt, zal ze de informatie meteen delen. Als lezer draag jij ook bij. Laat een reactie achter of tweet haar op @isagheldolf als jij iets interessant te vertellen hebt over Peru dat Isabelle kan helpen bij haar ontdekkingstocht. 

Deze week is het Isabelle opgevallen hoeveel Peruaanse producten in de Belgische winkels liggen. Daarnaast importeert België ook veel grondstoffen uit het land. Maar die handel is niet zo onschuldig als het lijkt. 

Ik sta in het Natuurhuis in Antwerpen en neem een pak ruwe rietsuiker. Het bruine, zoete goedje zou beter zijn dan de geraffineerde witte suiker. Ik draai de verpakking om en mijn oog valt op de landkaart van Peru met foto van de producenten. De boeren in de kleurrijke, geborduurde kledij drukken het riet plat en vangen het sap op.  Sinds ik een paar maanden geleden vrij impulsief mijn reis naar Peru boekte om een vriendin te gaan bezoeken, valt mij de hoeveelheid producten uit Peru in de winkels op. België importeert vooral natuurlijke grondstoffen en voedsel uit het Zuid-Amerikaanse land.

Baby lama gehuld in traditionele Peruaanse klederdracht. Foto: Geraint Rowland

Baby lama gehuld in traditionele Peruaanse klederdracht.
Foto: Geraint Rowland

Volgende week maandag 22 februari organiseert Catapa een gratis vertoning van de documentaire Hija de la Laguna in aula R004 van de Universiteit Antwerpen in de Rodestraat. De documentaire handelt over de mijnbouw in Peru en hoe die de natuur vervuilt. De Peruanen zitten namelijk op een berg goud, zilver en kwik. Dat zijn erg waardevolle grondstoffen. Net zoals in andere ontwikkelingslanden met natuurlijke rijkdommen, wordt bitter weinig opbrengst van de grondstoffen uitgekeerd aan de lokale bevolking. De Europese Unie, waaronder België, is een grote afnemer van Peruaanse producten. Wij zijn afhankelijk van landen zoals Peru omdat je op het Europese continent geen minerale grondstoffen terugvindt. Daarom is het ook de verantwoordelijkheid van België en de EU om ervoor te zorgen dat de handel eerlijk verloopt.

Vorig jaar stond de Peruaanse mijnbouw centraal in de campagne van Broederlijk Delen. De vervuiling veroorzaakt door de ontginning van goud, zilver en kwik is een ramp voor de lokale boeren. Afvalproducten van de ontginning komen terecht in het drinkwater. Het vervuilde water doet de oogst mislukken en maakt het vee ziek.  Wanneer de boeren klagen, kiest de overheid resoluut de kant van de grote mijnbouwbedrijven. In 2015 keurde de Belgische federale ministerraad het vrije handelsakkoord dat EU afsloot met Peru en Columbia goed. Meer producten en diensten zullen makkelijker tussen België en Peru uitgewisseld kunnen worden. Maar spijtig genoeg verplicht het akkoord landen niet om rekening te houden met mensenrechten en de natuur.

Heb jij nog producten gezien van Peru in de winkels? Zijn die fair-trade of wordt er niets vermeld over de condities van de producenten? Vind jij het belangrijk dat producten die verkocht worden in België mensenrechten en de natuur respecteren? Laat me het weten, dan neem ik die opmerkingen mee wanneer ik Catapa, een vrijwilligersbeweging die focust op de problematiek rond mijnbouw, interview over de rol van België in Peru.

© Verrekijkers magazine – Isabelle Gheldolf

2 Comments

  • Lokedo schreef:

    Hoi Isabelle! Wat een leuk vooruitzicht! Ik zou graag meer willen weten over de maca wortel die zijn oorsprong in Peru heeft. Naar het schijnt wordt deze wortel er al gegeten sinds 1000den jaren en was het een delicatesse aan het keizerlijk hof. Ik ben het nu al enkele maanden aan het eten en het is fantastisch! Je humeur wordt gestabiliseerd en het geeft je een natuurlijke energieboost.

  • Isabelle Gheldolf schreef:

    Hey! Wat een leuk idee. Ik ken de maca wortel, maar heb het nog niet gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *