Verrassend! Dit is de derde meest lucratieve illegale handel in Europa

De ondergrondse handel in gezelschapsdieren is de derde meest lucratieve illegale handel in de Europese Unie. Broodfokkers kweken honden en katten in erbarmelijk omstandigheden en frauderen met paspoorten en vaccinaties. Om dit op te lossen moeten alle lidstaten samenwerken om een registratiesysteem op poten te zetten. Dat stellen zes Europese fracties voor op de maandelijkse vergadering van het Europees parlement van 24 en 25 februari in Staatsburg.

Na drugs en wapens, is in de EU de illegale handel in honden en katten het meest winstgevend. NGO’s, dierenartsen en andere instanties kaarten aan dat zware, georganiseerde misdadigers huisdieren over de grenzen heen smokkelen en verkopen.

puppy'

Bron: GAIA

De illegale fokkers kweken honden en katten in donkere, kleine kooien met weinig ventilatie. De moederdieren krijgen weinig tot geen medische aandacht en liggen vaak vast aan kettingen. De kwekers transporteren de dieren dagenlang van Oost naar West-Europa om ze daar onder de marktprijs te verkopen. In West-Europa kosten honden en katten meer omdat die landen hogere standaarden van dierenwelzijn toepassen.

Zes fracties (ALDE, S&D, GUE/NGL, PPE, ECR en EFDD) stellen vast dat de verschillen in de nationale wetgeving over de registratie van huisdieren de illegale handel vergemakkelijkt. Lidstaten hanteren op dit moment verschillende criteria om huisdieren te registreren. In 23 landen is het verplicht om honden te registreren. Slechts twee landen, Frankrijk en Griekenland, verplichten eigenaars om katten te registreren. Daarnaast zijn de meeste nationale databases niet gelinkt met een Europese database. Daarom kan de politie moeilijk honden en katten opsporen die over de grenzen heen gesmokkeld zijn door criminelen.

Tijdens de plenaire vergadering van donderdag 24 en vrijdag 25 februari presenteren de politieke fracties een resolutie die de registratievereisten hetzelfde wil maken voor alle Europese lidstaten. Op die manier maakt de EU misdadigers het moeilijker om dieren te verhandelen en documenten te vervalsen.

Het Europees parlement gebruikt een resolutie om hun standpunt uit te drukken. Op die manier moedigen ze de Europese Commissie aan een richtlijn te maken. De Commissie mag als enige wetten voorstellen in de Europese Unie, maar enkel voor zaken die beter niet op nationaal of regionaal niveau uitgevoerd worden

 

Door Isabelle Gheldolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *