Niet de spelers, maar Zuid-Afrikaanse studenten beuken op elkaar in tijdens rugbytoernooi

Blanke toeschouwers confronteren gewelddadig zwarte demonstranten tijdens een rugbywedstrijd op de campus van Bloemfontein in Zuid-Afrika. De zwarte studenten protesteren om aandacht te trekken op de outsourcing van universiteitspersoneel aan privébedrijven. De aanvaring brengt de problematische cultuurverhouding in de stad opnieuw aan het licht.    

Het is al een jaar lang onrustig op de Zuid-Afrikaanse universiteiten. De onderhuidse spanningen in de Zuid-Afrikaanse samenleving vinden steeds meer hun uitlaatklep in studentenprotest. Afgelopen maandag resulteerde dit in een hoogtepunt, toen blanke toeschouwers tijdens een rugby wedstrijd gewelddadig inbeukten op een protestactie van zwarte studenten. De onrusten die daarop uitbraken in de studentenhomes werd door de politie de kop ingedrukt. Sindsdien is de universiteit van de Free State gesloten.

Bron: Twitter @KabiTsatsi

Bron: Twitter @KabiTsatsi

Het begon vorig jaar in Kaapstad toen studenten op straat kwamen tegen de vele publieke standbeelden die het straatbeeld kleuren. Het zijn monumenten die hen doen herinneren aan kolonialisme, apartheid en blanke superioriteit. Maar de protesten gingen verder dan symboliek. In oktober was er nationaal verzet tegen de plannen van de regering om de inschrijvingsgelden te verhogen. De studenten slaagden erin om president Zuma te doen afzien van de verhoging. Daarbij hield het protest echter niet op. Momenteel is de onvrede gericht tegen de outsourcing van universiteitspersoneel – voornamelijk kuispersoneel – aan privébedrijven. Het zijn allemaal uitingen van onvrede met de extreme ongelijkheid die het land kent, een diepe kloof die nog steeds langs raciale lijnen loopt.

Zuid-Afrika Charles Swart

Het beeld van voormalig Zuid-Afrikaans president Charles Swart werd na het rugby incident door protesterende studenten vernietigd en in een poel gegooid. De foto werd uitvoerig op sociale media gedeeld.

Blomfontein is altijd een stad geweest met een gespannen rassenverhouding. De universiteit van de Free State bleef nog lang na het officiële einde van de apartheid gesegregeerd en kreeg in 2008 internationale aandacht nadat een racistisch incident op video werd genomen en de wereld rondging.

Door Janus Verrelst

© Verrekijkers Magazine

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *