Hoe de Poolse partij PiS een dictatuur in Europa creëert

De Poolse overheid houdt niet van de rechterlijke macht, openbare omroep, vegetariërs en fietsers. Een reeks bedenkelijke beleidsbeslissingen van de partij Recht en Gerechtigheid (PiS) baren de Polen en de EU zorgen. Is Polen op weg om een dictatuur te worden in de Europese Unie?

Door Bijou van der Borst 

 

De straten van de Poolse hoofdstad Warschau vullen zich met verontwaardigde en verbolgen manifestanten. “Wij zijn Europa en zullen Europa blijven”, riepen de demonstranten zwaaiend met Poolse en Europese vlaggen. 200.000 mensen kwamen afgelopen weekend samen om te protesteren tegen de anti-Europese regering, PiS.

Betoging Polen

De betogingen vinden plaats in verschillende Poolse steden. Foto EPA

De partij PiS ondermijnt de democratie en zet de toekomst voor Polen binnen de Europese Unie op het spel, zeggen de betogers. Ze zijn bang dat Polen uit de EU gezet zal worden als de regering de waarden van de EU blijft negeren.

Geen onafhankelijkheid voor de publieke omroep

De katholieke partij, die afgelopen najaar aan de macht kwam, neemt in een snel tempo de touwtjes in handen. In december vorig jaar nam de regering een omstreden nieuwe mediawet aan. De wet stelt de regering in staat de directie en hoofdredactie van de publieke omroep zelf aan te stellen en te ontslaan. Volgens de PiS brengen journalisten te vaak ‘anti-Poolse meningen’ terwijl ze het staatsbelang voorop moeten stellen.

 

Polen betoging

Foto: PAP/Leszek Szymański

Eurocommissaris Frans Timmermans uit begin dit jaar zijn zorgen over de hervormingen: “Vrijheid en pluriformiteit van de media zijn cruciaal.” De Poolse regering heeft geen oren naar de uitspraak. Volgens hen beïnvloedt de Poolse oppositie de Europese Commissie.

Rechters buiten spel

Na het inperken van de persvrijheid was de PiS nog niet klaar. Eind december 2015 tekende de president een wet waarin staat dat wetsvoorstellen van de regering niet meer worden gecontroleerd door het Grondwettelijk Hof. Massaal gingen de Polen de straat op, want de maatregelen worden gezien als een machtsgreep van de PiS.

De Europese Commissie onderzoekt of de partij fundamentele waarden van de EU schendt. In maart bracht de Commissie van Venetië van de Raad van Europa een rapport uit over de nieuwe regelgeving. Daarin staat: “zolang het Constitutionele Hof zijn werk niet op een efficiënte manier kan doen, zijn de rechtsstaat, de democratie en mensenrechten in gevaar.”

De nationalistische partij wil Polen verbeteren door een samenlevingsmodel in te voeren, gebaseerd op traditionele waarden. Volgens PiS moeten de Polen hun eigenwaarde terugwinnen en traditie in eren houden om de positie van het land te versterken. “Wij verwerpen politieke correctheid, die vandaag beperkingen oplegt aan veel Europeanen. Dat doen we niet alleen door culturele agressie, maar ook door middel van bestuursrechtelijke en strafrechtelijke repressie”, schrijven ze in het partijprogramma.

Een bloemlezing uit de eigenzinnige standpunten van PiS:

  • Vluchtelingen
    Toen de conservatieven nog een oppositiepartij waren, waarschuwden ze al voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Zij zouden ziektes en parasieten naar Polen brengen. Ook nu geeft de partij flink tegengas in Europese debatten over de vluchtelingencrisis.
  • Abortus
    “Wat is het verschil tussen een kind dat is voortgekomen uit liefde of uit verkrachting?”, vraagt parlementslid Arkadiusz Czartoryski zich af. Hij verwijst naar de massale verkrachtingen van Poolse vrouwen door Nazi-bezetters in 1944 na de Opstand in Warschau. “De kinderen die daaruit voortkwam groeiden op tot goede Polen, die het land herbouwden”, aldus Czartoryski. Met deze woorden verdedigt hij een verbod op abortus waar de PiS-partij campagne voor voert.
  • Vegetariërs en fieters
    Vegetariërs en fietsers zijn ook niet welkom in Polen, want zij hebben niets te maken met Poolse waarden. In de Duitse krant Bild uit de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowksi zijn ongenoegen: “De vorige regering voerde een links concept uit. Alsof de wereld maar één Marxistische richting op kan: een mix van culturen en rassen, een wereld van fietsers en vegetariërs, die alleen maar duurzame energie wil en tegen elke vorm van religie vecht. Dit heeft niets gemeen met Poolse waarden.” De zaken waar vegetariërs en fietsers belang aan hechten gaan volgens hem in tegen Poolse traditie zoals historisch bewust zijn, liefde voor het land, geloof in God en een normale familie bestaande uit een man en een vrouw.
Fietsers en vegetariërs

Op het internet circuleert deze foto. In het onderschrift staat: “Bondgenootschap tussen vegetariërs en fietsers is een bedreiging voor Pools traditionele waarden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *