CETA en hoe België weerstand biedt

Alle ogen in Europa en Canada zijn op België gericht. Het Waalse parlement verwierp de deadline van de Europese Commissie om het handelsverdrag tussen Canada en Europa (CETA) goed te keuren. De onderhandelingen liggen stil en de toekomst van het verdrag lijkt onzeker.

Door Arno Van Rensbergen

Foto: JOHN THYS/AFP/Getty Images

Onderhandelingen tussen Europa en Canada rond CETA, of ‘Comprehensive Economic and Trade Agreement’, werden in de zomer van 2014 afgerond. Het zou Europese bedrijven betere kansen geven in Canada, wegdoen met invoertaksen en jobs in Europa ondersteunen. Canada zou op haar beurt toegang krijgen tot ‘s werelds grootste markt met een gecombineerde BBP van bijna veertien biljoen euro. Twee jaar later stelde de Europese Commissie het verdrag voor aan de Europese Raad. Nadien was het, volledig volgens de Europese spelregels, aan de verschillende lidstaten om vóór te stemmen. Waarom ligt het proces nu helemaal stil?

 

Een beter akkoord?

Foto: Le Soir

Het verhaal draait om toestemming. De Belgische federale regering moet toestemming krijgen van de verschillende gewesten, de Europese president Donald Tusk moet dan weer toestemming krijgen van de Europese ministers van handel om het verdrag met Canada te ondertekenen. Dit kan alleen bij unanimiteit onder de lidstaten. Maar het Waalse parlement en bijgevolg Paul Magnette, Waals minister-president, zijn nog niet overtuigd genoeg om hun goedkeuring te kunnen geven. Magnette benadrukt dat  er een beter akkoord gemaakt kan worden met “meer respect voor sociale normen en milieunormen (…) en om te verzekeren dat de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie gerespecteerd worden. Dat is de fundamentele inzet”. Ook kijkt de voormalige professor politieke wetenschappen naar de toekomst: “Het is de hele filosofie van de handelsrelaties voor de komende twintig, dertig jaar die hier op het spel staat”.

 

Greenpeace & Chomsky

Foto: Greenpeace

Foto: Greenpeace

Magnette staat niet alleen in zijn kritiek voor CETA. Greenpeace waarschuwde eerder in een persmededeling dat het verdrag een groot gevaar vormt voor Europese leefmilieunormen. “De deuren van de Europese markt zullen worden opengezet voor de exploitatie van gas en aardolie door fracking uit teerzand.” Ook de Europese lidstaten zouden in gedrang komen: “Het verdrag zou multinationals de kans bieden om staten rechtstreeks aan te vallen wanneer ze menen dat het beleid van die staten nadelig is voor hun investeringen.”

Dan is er nog Noam Chomsky, Amerikaans filosoof, politiek activist en één van de invloedrijkste denkers van de twintigste eeuw. De voormalige professor heeft zo zijn bedenkingen bij de ‘free-trade agreements’ zoals CETA en lijkt zich in zijn kritiek aan te sluiten bij de bezwaren van Greenpeace (zie video hieronder).

 

Op 27 oktober vindt de Europees-Canadese top plaats, waar de ondertekening van CETA gepland staat. Intussen kijkt iedereen vol spanning naar België: zal Magnette zwichten onder de druk of toch zijn stempel kunnen drukken op het verdrag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *