Geheime recepten uit het bos

Hoe kan je heerlijke en gezonde maaltijden bereiden met ingrediënten uit het bos? Brusselaar Ben Brumagne (24 jaar) deelt het antwoord met ons. Hij wil met zijn eenmansproject Forest To Plate mensen over de hele wereld leren hoe je in de natuur wilde eetbare planten kan vinden. Oeroude kennis over kruiden en planten die in de loop der jaren verloren is gegaan, haalt Ben vanonder het stof vandaan. Met deze kennis leert hij mensen vergeten spijzen opnieuw op hun bord toveren.

Door Jonas Beckers

 

13769444_10210275144734982_8316096801816198849_n

Foto: Cyleong.be

 

Workshops en reisformules

Sinds 2015 deelt Forest To Plate kennis over wilde eetbare planten in binnen-en buitenland door middel van workshops en reisformules. Het publiek dat hier op afkomt is divers. Niet alleen chef-koks en apothekers van over de hele wereld zijn geïnteresseerd. Ook Jan en alleman zijn van harte welkom. In 2016 organiseerde Ben meerdere edities van het evenement Foraging, Cooking and Dining Tour Near Brussels, en vanaf maart 2017 staan er in de streek Vierves-sur-Viroin een zevental edities van ‘Wildplukkers 3 daagse’ op het programma. Forest To Plate beperkt zich echter niet tot de landsgrenzen. Zo kan je in Servië deelnemen aan de Foraging holidays: discover the wild edible side of Serbia, een leerrijke zevendaagse vakantie doorheen het land.

 

De kracht van kruiden

Foto: Cyleong.be

Foto: Cyleong.be

Ben volgde drie jaar de opleiding Herborist aan Syntra en specialiseerde in wilde eetbare planten. Zijn passie lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig met zijn afkomst. Ben groeide op in het centrum van Brussel: een plek waar wilde eetbare planten niet of nauwelijks voorkomen. In een interview met het online magazine Cizzo, vertelt Ben dat hij op achttienjarige leeftijd, tijdens één van zijn verre reizen in Nicaragua, getuige was van een situatie waarin een toerist ernstig ziek bleek. Ben werkte destijds als receptionist in een hotel. Zijn werkgever versneed enkele planten, trok er thee van en tot Bens grote verbazing knapte de zieke snel op. Of de man effectief herstelde vanwege de geneeskrachtige werking van de planten is nog maar de vraag. Toch was dit het moment dat Ben gefascineerd raakte door kruiden en planten, en die fascinatie liet hem tot op heden niet meer los.

 

 

Nieuwe binding met ons verleden

Op de Forest To Plate website vertelt Ben wat zijn drijfveer is: “Zo’n tienduizend jaar geleden begonnen mensen aan landbouw te doen en zij bepaalden wat wel en wat niet geteeld werd. Die opdeling is vandaag de dag nog steeds duidelijk merkbaar als we onze inkopen doen in de lokale supermarkt. Mensen zijn steeds meer zoetigheden en minder vezelige en bittere producten gaan verkiezen.” Volgens Ben zijn er de afgelopen eeuwen, maar vooral de afgelopen honderdvijftig jaar, vele belangrijke nutriënten verloren gegaan vanwege dit selectieproces. Geen goede zaak, want die voedingsstoffen spelen vaak een gewichtige rol in het bekomen van een duurzaam en evenwichtig voedingspatroon. “Het zijn vaak wilde eetbare planten die dergelijke nutriënten bezitten”, aldus Ben. De moderne mens koopt echter zijn etenswaren in een grootwarenhuis en zijn medicijnen bij een apotheker. Zonde, want volgens Ben bezitten juist wilde kruiden en planten de voedingsstoffen die een geneeskrachtige of stimulerende werking op ons hele lichaam hebben. Deze kennis over wilde kruiden en planten zijn we echter zo goed als volledig uit het oog verloren. Dit is immers een fenomeen dat zich niet enkel binnen voeding voordoet. Tegenwoordig ontbreekt het de gemiddelde moderne, westerse mens volledig aan primitieve kennis over de natuur.

Na zijn studie vertrok Ben in 2014 met de fiets van Brussel naar Mumbai. Hij hield een blog bij onder de naam Biking To India In the Search for Edible Plants, waarin hij verslag deed van zijn reis. De rode draad tijdens deze trip was nagaan hoe de lokale bevolking met wilde eetbare planten omging. Het succes van Bens blog zette hem ertoe aan om met dit project verder te gaan en zo ontstond Forest To Plate.

 

Amerikaanse wortels

Foto: Cyleong.be

Foto: Cyleong.be

Forest To Plate is in feite een verderzetting van en heeft haar wortels in de Farm To Table-beweging. Dit is een van origine Amerikaans concept waarbij lokale voeding gepromoot wordt in restaurants en cafetaria’s op school, bij voorkeur door middel van rechtstreekse aankoop bij de desbetreffende producent. Dit doel wordt bereikt door initiatieven zoals een gemeenschapslandbouw-arrangement, een farmer’s market of een lokale distributeur. De sterkte van Farm To Table is dat op deze manier de herkomst van voedingsproducten eenvoudig traceerbaar is. Uiteraard kan niet elk product in een restaurant volgens het Farm To Table principe werken, maar men kan er wel zo veel mogelijk naar streven. Forest To Plate gaat nog een stap verder, in die zin dat zij de consument zelf het product laat plukken en klaarmaken.

 

Forest To Plate op pad

Naast workshops en reizen is Forest To Plate ook actief binnen het sociaal-politieke domein. In januari 2016 was Ben te zien in het kader van het tv-programma De Nomaden op Canvas onder de naam Spijs en Vree. Zijn missie was om mensen in conflictgebieden dichter bij elkaar te brengen met wilde eetbare planten. Samen met een filmploeg reisde hij voor dit project af naar Israël.

Forest To Plate werkt geregeld samen met andere duurzame initiatieven, zoals bijvoorbeeld Eatmosphere, een non-profitorganisatie die zich voornamelijk bezig houdt met het bestrijden van voedselverspilling. In mei 2016 sloegen beide organisaties de handen in elkaar en stippelden een wandeling uit nabij Laken. Tijdens dit evenement leerden deelnemers planten en kruiden herkennen en vervolgens bereiden. Het ging om een stuk onaangeroerde natuur dat vernietigd dreigt te worden in het kader van het zogenaamde Hop!-project (Horticulteurs-Perruches). Er lopen namelijk plannen om verschillende gebouwen te realiseren in het drie hectare groot natuurgebied.

Heb je ook zo’n trek gekregen in deze culinaire ontdekkingstocht? Trek je kaplaarzen aan en ontdek de volgende wandeling bij jou in de buurt op foresttoplate.com.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *