Wat willen de Britten? 12 punten op het Brexit verlanglijstje van premier Theresa May

Lang was er twijfel of de Britten zouden doorzetten, maar het gaat gebeuren: de Brexit is officieel begonnen. Dit scheidingsproces zal zeker twee jaar duren en Verrekijkers houdt je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen. Vorige week ontving Donald Tusk, president van de Europese Raad, officieel bericht vanuit Londen: Groot-Brittannië stapt uit haar relatie met de Europese Unie. Hoe zal de nieuwe verstandhouding er uit zien? Wat hopen de Britten met hun vertrek exact te winnen?

Door Bijou van der Borst

 

Theresa May, premier van Groot-Brittannië, zit de komende twee jaar aan de onderhandelingstafel met de Europese Unie om de scheiding rond te krijgen. Deze overleggen bepalen voor een groot deel de nieuwe relatie tussen de Britten en de leden van de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk wil “een beste vriend en buur voor de Europese Unie blijven”, aldus Theresa May. Ze schat het vertrek erg optimistisch in. In januari liet ze via een speech weten wat ze hoopt te bereiken voor haar land.

 

Enkel ‘winners’ welkom
Hoewel de Britten tijdens de Brexit campagne ten strijden trokken tegen de open grenzen tussen Europa en het eiland, wil het Verenigd Koninkrijk niet compleet haar grenzen sluiten. Ze zullen een magneet voor internationaal talent zijn, zo hoopt de premier: “Een thuis voor pioniers en vernieuwers uit heel de wereld.” Studenten en talentvolle werknemers zijn meer dan welkom. Let wel: niet iedereen mag zomaar de oversteek maken. Als het aan May ligt zal het immigratiesysteem na de Brexit vooral het nationale belang dienen.

Strijd tegen terrorisme gaat voort

144877Toch laat de Europese Unie May niet helemaal koud. Al was het maar omdat de EU altijd nog van pas kan komen op handelsgebied. Dus quid pro quo: het VK wil best blijven bijdragen aan de veiligheid in Europa. Volgens premier May verlaat Groot-Brittannië niet Europa, enkel de Europese instanties. Het land zal zich dan ook blijven inzetten voor veiligheid binnen de EU. Samen met haar voormalige bondgenoten wil ze criminaliteit en terrorisme bestrijden. Bijvoorbeeld door het toepassen van sancties tegen Rusland, werken aan stabiliteit in de Balkan en het verdedigen van de Europese grenzen.

Vrije handel zonder vrije immigratie

Theresa May wil wel een vrijhandelsverdrag met Europa, maar geen onderdeel zijn van de eenheidsmarkt. Dit ligt niet in lijn met de ideeën van de Europese Unie. Voor hen is de acceptatie van de 4 vrijheden een voorwaarde: vrijhandel betekent vrijheid van kapitaal, goederen, diensten en werknemers. Dat laatste ligt gevoelig voor de Britten. Immigratie was immers een van de belangrijkste punten van de exit-stemmers. De Engelsen zullen moeten kiezen: vrijehandel of controle over het immigratiebeleid.

Theresa May geeft nog geen antwoord op de vraag wat voor haar belangrijker is, blijkt uit een interview bij het programma Sophy Ridge on Sunday. Haar verwachtingen zijn dat de EU de haar handelsmogelijkheden niet zal vergooien. “Ik geloof niet dat de EU-leiders tegen Duitse exporteurs, Franse boeren, Spaanse vissers, jonge werklozen in het euro-gebied en miljoenen anderen zullen zeggen dat ze hen armer willen maken, puur om Engeland te straffen en een politiek punt te maken.

Dit punt kan haar echter nog zuur opbreken. De leiders willen op dit moment elk ander euroland afschrikken om de euro-zone ook te verlaten. “We gaan nooit een situatie aanvaarden waarin het voordeliger is om buiten de Europese Unie te staan dan erin,” beloofde Guy Verhofstadt. Hij is de liberale fractieleider in het Europees parlement en vertegenwoordiger van het parlement tijdens de Brexit-onderhandelingen met Londen.

“Als je de voordelen van de interne markt en van de douane-unie wil genieten, moet je er ook de verplichtingen bijnemen.”

May wedt niet op één paard. Ondertussen voert ze gesprekken met China, Brazilië en de Golf Staten over toekomstige handelsrelaties. In haar speech zei ze: “Brexit was niet het moment dat het VK zich afsloot van de wereld maar zich opende naar de wereld.”

Pijnpunten in het dossier

Als het om terrorisme bestrijden en handelen gaat, willen de Engelsen nog graag een steentje bijdragen aan de Europa, maar niet op alle vlakken is de toon zo toegeeflijk. May liet eerder weten dat geen deal nog beter is dan een slechte deal. Daarnaast dreigde ze ook Groot-Brittannië te veranderen in een belastingparadijs wanneer Europa niet meer met hen wil handelen.

Zoals vaker tijdens scheidingen is ook geld een gevoelig punt. Er ligt nog een rekening voor Engeland in Brussel met een geschatte waarde van 60 miljard. Dit zijn financiele verplichtingen uit het verleden die de Britten nog moeten nakomen.

Als reactie zwaait het Britse parlement met juridische adviezen waaruit juist blijkt dat Europa moet betalen in plaats van andersom. Waar deze strijd uitgevochten moet worden is de vraag, want de Britten willen het Europees Hof van Justitie niet meer erkennen.

Kort samengevat: Theresa May’s Brexit plan in 12 punten:

 • Duidelijk en open communiceren over de Brexit-onderhandelingen
 • Zelf de wetten bepalen (wat ook betekent dat de Engelsen het Europees Hof van Justitie niet meer erkenen
 • De binding tussen Groot-Britannie, Schotland, Ierland en Wales versterken (wat ook betekent zo veel mogelijk open grenzen tussen deze gebieden)
 • De handelsrelatie met Ierland behouden
 • Controleren wie er van Europa naar het VK komt
 • Rechten voor EU-leden die nu in Groot-Brittannië wonen en voor Engelsen die nu in de EU wonen.
 • De rechten beschermen van ieder die in het VK werkt
 • Een vrijhandelsverdrag met Europa
 • Nieuwe handelsrelaties met andere landen smeden
 • Groot-Brittannië wil een belangrijke plaats in de wereld innemen als het gaat om wetenschap en innovatie (vernieuwers en wetenschappers uit het buitenland zijn meer dan welkom)
 • De Europese Unie helpen met haar strijd tegen criminaliteit en terrorisme
 • Een soepele en ordelijke Brexit

Een aardige wensenlijst van Groot-Brittannië dus. Dit is het ideale senario voor Theresa May, wat ze met hand en tand zal verdedigen. “Liever geen deal dan een slechte deal”, aldus de premier. Terwijl de Europese Unie juist baat lijkt te hebben bij een slechte deal. Zij moeten andere landen afschrikken om dit zelfde pad te volgen. Of de partijen na de scheiding goede vrienden en buren zullen zijn is nog maar de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *