‘Globalisering zonder migratie is onmogelijk’

De Servisch-Amerikaanse econoom Branko Milanovic sprak dinsdag op de Universiteit Antwerpen over globale ongelijkheid, de opkomst van Azië en migratie. Gedurende drie kwartier nam Milanovic het woord voor een aula gevuld met aandachtige luisteraars, waaronder studenten, oud-studenten en rector Herman Van Goethem.

Door Arno Van Rensbergen

 

Branko-Milanovic-014-1052x700

De econoom keek aan het begin van de lezing terug in de tijd, naar de eerste vormen van industrie in de 16de eeuw en de daaropvolgende Industriële Revolutie. ‘Rond 1500 waren Noordwest-Europa en de kustregio’s van China en India dé centra van economische macht in de wereld. Met de big bang van de Industriële revolutie vergrootte de kloof tussen het Westen en het Oosten enorm. Frankrijk, Engeland, de V.S. en later Japan en Oceanië werden plots veel rijker.’ Dit hielp niet alleen de elite, maar trok een groot deel van de populatie met zich mee. Kortom, de globale ongelijkheid vergrootte.

Deze ongelijkheid tussen deze delen van de wereld is volgens Milanovic de laatste 25 jaar steeds kleiner geworden, als gevolg van de opkomst van Aziatische landen in de wereldeconomie. ‘Mensen in Azië waren in 1988 rijker dan 23% van de wereldbevolking, nu is dat cijfer opgelopen tot 52%. Ook nu worden grote populaties meegetrokken in deze boost, en verkleint de globale ongelijkheid.’

 

Populisme, Brexit & Trump

Het feit dat de ongelijkheid in de wereld verkleint, is niet per se alleen maar goed nieuws. De econoom duidde dat de ongelijkheid binnen landen net gegroeid is. ‘Je hebt een elite die voordeel haalt uit de globalisering, maar de meerderheid van de bevolking wordt onvoldoende geïntegreerd in de wereldeconomie. Met andere woorden heb je de rijke 1%, en daarnaast de meerderheid die in de steek gelaten wordt. Dit vertaalde zich al in politieke krachten zoals populisme, Brexit en de verkiezing van Donald Trump. De middenklasse in het Westen valt uiteen in een helft die verarmt, en een helft die net rijker wordt. Deze polarisatie van inkomen voedt dan weer de politieke extremen.’

 

‘Géén migratie is onmogelijk’

Tenslotte haalde Milanovic de migratiecrisis van de laatste jaren aan, en dan vooral die in Europa. ‘Globalisering met grote verschillen in inkomen binnen landen zelf, houdt automatisch een verplaatsing van arbeidskrachten in. Het is toch logisch dat wanneer mijn arbeid in het ene land minder opbrengt dan in het andere, dat ik verhuis. Migratie is het gevolg van globalisering tussen de mensen onderling. We zouden dus ons denken omtrent migratie moeten aanpassen.’

Hoe dan? Volgens de econoom simpelweg door creatiever om te gaan met rigide omschrijvingen als burgerschap en residentie. ‘Wanneer migranten gelimiteerd worden in de keuze van jobs en minder rechten krijgen, dan worden ze ineens wel geaccepteerd door de bevolking van het andere land. Deze negatieve correlatie kan gewijzigd worden. Denk niet aan migratie als een permanente verhuis, maar denk aan tussenwegen hoe residentie wel toegestaan kan worden. We moeten creatiever zijn in de opvang van deze mensen. Géén migratie is onmogelijk in stand te houden. Het is bovendien schadelijk voor de ontvangende landen, de oorspronkelijke landen en de migranten zelf.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *