Gratis wifi – de adder onder het gras

Voeding, slaap, onderdak en veiligheid – samen vormen ze de primaire levensbehoeften van een mens. De laatste jaren erkent men echter het bestaan van een andere levensbehoefte die op hetzelfde niveau staat, of zelfs hoger scoort dan de rest: wifi. Sterker nog, volgens sommigen komt deze behoefte nog voor voeding te staan, wat toch wel extreem is. Maar zo verbazingwekkend is deze stelling niet als we kijken naar concreet menselijk gedrag. Wat doen mensen als eerste wanneer ze van het vliegtuig stappen? Iedereen zorgt ervoor dat hij of zij zo snel mogelijk aangesloten is op het netwerk en bereikbaar is, zelfs kilometers boven het aardoppervlak. Bovendien bieden steeds meer openbare plaatsen gratis wifi aan als extra aantrekkingskracht voor klanten, zoals cafés, bibliotheken, etc. Waar velen van ons echter niet bij stilstaan, zijn de gevaren van het gebruik van openbare netwerken. Deze openbare netwerken zijn niet beveiligd met een wachtwoord en dat heeft gevolgen voor de gebruiker.

Door Kristina Drcha

Openbare netwerken versus dataveiligheid

data veiligheidTelefoonmaatschappijen zoals Proximus waarschuwen expliciet voor het gebruik van hotspots op openbare plaatsen en raden aan om geen gevoelige informatie door te geven via onbeveiligde netwerken. Andere websites keuren het gebruik van deze netwerken volledig af. Maar waar schuilt het gevaar nu precies?

Eerst en vooral kunnen hackers gemakkelijk een vals netwerk aanmaken met de naam van het café of de luchthaven waar je op dat moment zit. Als je vervolgens op dit netwerk inlogt, worden je inloggegevens volledig onderschept. Ook moet men altijd opletten bij netwerken waar ‘Free Wifi’ of ‘Secure Wifi’ bij staat. Hiermee kunnen hackers namelijk heel gemakkelijk gebruikers binnenhalen die zich weinig vragen stellen bij de veiligheid van hun gegevens. Daarom is het beter om steeds aan de caféhouder de inloggegevens te vragen en het inloggen op een onbeveiligd netwerk hoe dan ook te vermijden.

Ben je ooit veilig op het internet?

We horen vaak dat websites met ‘https’ in en een groen slotje altijd veilig zijn. Fout! Soms blijkt deze techniek heel eenvoudig te breken. Bovendien controleer je tijdens het surfen zelden het url-balkje, waardoor je toch op onbeveiligde websites belandt en blootgesteld wordt aan internetfraude.

Voor veiligheid betaal je

betalen voor veiligheidNiet alleen gebruikers, maar ook aanbieders van wifi moeten stilstaan bij de veiligheid van hun verbinding. Zo kunnen derde partijen misbruik van maken van openbare netwerken en er zelfs voor zorgen dat de eigenaar van de router moet opdraaien voor het downloaden van illegale content. Het beperken van risico’s ervan gaat echter vaak ten koste van bedrijfswinsten. Zo is de aanwezigheid van open wifi heel aantrekkelijk voor klanten en zijn ingewikkelde inlogprocedures dat niet. Free wifi is nu eenmaal een magneet geworden voor klanten die naar een café gaan om hun sociale media kanalen na te kijken of online te werken.

Internetfraude is gauw gepleegd. Het grootste probleem is dat we vaak de gevolgen onderschatten van het delen van onze gegevens met anderen. Zelfs bij duidelijke waarschuwingen drukken we al te gemakkelijk op de akkoord-knop. Laat staan dat we de algemene voorwaarden grondig doornemen. We lijken ons allemaal in te beelden dat we immuun zijn voor datadiefstal en nemen beveiliging daartegen niet serieus. Het wordt hoog tijd dat we bewuster omgaan met onze digitale informatie, omdat deze vaak kostbaarder is dan al onze fysieke bezittingen. Ook hier geldt dus: voorkomen is beter dan genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *