Verborgen kost van feestdagen

Kerstbomen, versieringen, verlanglijstjes, cadeaus…het komt allemaal kijken bij de feestdagen. De budgetbarometer van ING gaf in 2012 aan dat Nederlanders gemiddeld zo’n 175 euro spenderen aan Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar. Volgens voorspellingen van Adobe Digital Insights bedraagt het totaal aan uitgaven voor november en december van dit jaar zo’n 2,9 miljard euro. Opvallend is ook dat steeds meer mensen ervoor kiezen om online cadeaus te kopen, wat voor een enorme tijdswinst zorgt. Zo hoef je niet in de rij te staan aan de kassa en kan je het gewenste geschenk vanuit je luie zetel kiezen en betalen.

Door: Kristina Drcha
cadeaus

Veel mensen zien het geven en krijgen van cadeaus op feestdagen als iets vanzelfsprekends en stellen zich er weinig vragen bij. Toch bestaan er heel veel forums waar mensen elkaar om hulp vragen als het gaat om het uitkiezen van het juiste geschenk en de juiste prijs. Daarnaast worden er vaak tips uitgewisseld over hoe je het beste kan besparen op de feestdagen en zijn er zelfs webpagina’s te vinden met de opsomming van de etiquetteregels over het geven en krijgen van cadeaus.

Het lijkt wel of onze relatie met degene aan wie we een cadeau geven staat of valt bij het nemen van deze cruciale beslissing. Het is alsof we een balans moeten maken tussen de waarde die de persoon voor ons heeft en onze financiële mogelijkheden. Om dit dilemma op te vangen spreken families en vrienden vaak een budget af. Maar wat als je nu niets nodig hebt en enkel nog een spaarcentje kunt gebruiken? Sociaal word je er dan toe gedwongen om toch mee te doen in dit spel van uitwisseling van middelen om een gewoonte in leven te houden die zeer cultuurgebonden is. Diverse handleidingen rond gepast gedrag in verschillende landen, waaronder deze van de etiquettespecialist Kevin Strubbe tonen namelijk aan dat onze waarden en normen verre van universeel zijn.

Tijd vriendenen aandacht
Inmiddels bestaan er initiatieven als Ungifted, waarbij mensen hun tijd aan elkaar cadeau kunnen geven in plaats van spullen of geschenkbonnen uit te wisselen. Zo kan je iemand uitnodigen voor een lekker diner bij je thuis, een wandeling of een filmavond en samen veel plezier beleven. Ungifted maakt deel uit van de non-profitorganisatie Do The Green Thing die creatieve ideeën aanreikt om groen leven leuk te maken.

Het feit dat meer dan 70.000 mensen op Facebook aangeven achter die ideeën te staan, geeft aan dat velen van ons stiekem toch willen afstappen van de consumptiegerichte geschenken. In de plaats daarvan komt het duidelijker naar voren wat mensen echt willen: aandacht. Het gevoel dat iemand die ze goed kennen aan hen denkt, geeft veel meer voldoening dan een voorwerp dat simpelweg gekocht is en waar geen tijd in gestoken is.

Toch zijn veel mensen nog steeds bang om scheef bekeken te worden als ze zich vragen stellen bij de huidige sociale trends van geschenken. Dit geeft aan dat er rond dit onderwerp eigenlijk een soort van taboe heerst. Mensen die er een andere mening op nahouden gaan makkelijker online om advies vragen en gelijkgezinden zoeken dan in gesprek gaan met hun familieleden of vrienden. Niemand wil gierig of onbeleefd lijken en daar spelen marketingcampagnes maar al te graag op in. Volgens historicus Philipp Blom zijn we als burgers gereduceerd tot consumenten en kijken we bijgevolg niet verder dan onze neus lang is. Wellicht is het tijd om dit onderwerp bespreekbaar te maken bij iedereen om zo het best aan elkaars en onze eigen behoeften te voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *