Staatsgeheimen en (s)pionnen

Wraak en gif ontmoeten elkaar in een poging tot moord op dubbelspion Sergei Skripal. Geheime informatie doorspelen en daarna de tol betalen. Het lijkt een doodsvonnis die recht uit een actiefilm zou kunnen komen. Welke rol spelen spionnen in de realiteit en op welke bescherming kunnen ze rekenen?

Door: Christina Stabourlos

Dubbelspion Skripal (66) en zijn dochter Yulia (33) vechten momenteel voor hun leven na het inademen van Novitsjok zenuwgassen. Het dodelijke zenuwgas ontwikkelde men tijdens de Sovjet periode. Wraak vanuit Rusland lijkt plausibel, maar het blijft voorlopig bij vermoedens.

Naties zetten spionnen als pionnen in om op zoek te gaan naar de onthulling van staatsgeheimen of andere belangrijke informatie, zie de voorbeelden uit de recentere oorlogen. De geheimhouding van kostbare informatie impliceert achterdocht of snode plannen en staat recht tegenover de principes van internationale samenwerking.

Skripal werkte gedurende de Koude Oorlog als KGB spion voor Rusland maar werd in 2006 veroordeeld vanwege het verklikken van andere spionnen, ten gunste van Groot-Brittannië. Een spy swap zorgde voor zijn vrijlating in 2010 waarbij hij letterlijk zijn vrijlating kon ruilen met een ander gewezen spion.

Mannen in het zwart gekleed met zonnebrillen op, helikopters of privé vliegtuigen, gadgets die voor extra veiligheid zorgen of de achterdochtige blikken die elkaar wisselen tijdens de zogenaamde spy swap. Realiteit of een scene uit een James Bond getinte film?

Er blijft een mysterieuze sfeer rond de intelligentiediensten van natiestaten hangen

Spion zijn is een beroep waarvoor je daadwerkelijk kan solliciteren. Het James Bond gehalte van de job blijft volgens een vacature beschrijving vaak in de bureaulade van je kantoor liggen. Hoe het er in de realiteit aantoe gaat, zullen we nooit te weten komen. Er blijft een mysterieuze sfeer rond de intelligentiediensten van natiestaten hangen.

De vergiftiging op Skripal die onder ‘legale’ omstandigheden geëxcuseerd werd, valt uit de lucht. Tenzij de normale sterveling gewoonweg niet op de hoogte is van wat er zich in dat geheimzinnig wereldje afspeelt. De moordpoging op Skripal en zijn dochter laat vragen achter over de rol van spionnen in onze samenleving en de wraakacties die daaraan aan te pas kunnen komen. Welke wraakacties zijn legitiem? Hoe sanctioneer je verraad?

Wordt vervolgd…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *