Wijn: de nuchtere feiten

'De EU zorgt voor veilig voedsel, van boer tot bord’, verkondigt de Europese Unie op haar website. Toch resten er enkele blinde vlekken wat betreft voedselveiligheid, zoals het vermelden van ingrediënten op wijnetiketten. Of beter: het niet vermelden van ingrediënten. Sommige ingrediënten hoeven namelijk niet verplicht vermeld te worden op het etiket. Met als gevolg dat we niet exact weten wat er in onze wijn zit. Wél wat de producent wil dat we denken dat in onze wijn zit. De wijnindustrie misleidt zo menig consument die zich niet bewust is van wat hij daadwerkelijk drinkt.

Door: Tine Rombouts

Wijn: meer dan druiven alleen

De meerderheid van de wijndrinkers heeft geen flauw idee welke ingrediënten hun favoriete drank precies bevat. Wijn bestaat uit geperste druiven, toch? Welnu, wijn bevat doorgaans ook vislijm, gelatine, kippenei-eiwit en melkeiwit. Ter verduidelijking:

  • vislijm komt voort uit gedroogde visblazen;
  • gelatine uit gekookte huid en beenderen van zoogdieren.

Een domper op de dag voor wie dacht dat deze goddelijke drank vegetarisch, laat​ ​staan​ ​veganistisch, ​was.

De reden hiervoor is het klaringsproces. Voor het bottelen wordt wijn geklaard, wat de troebelheid verwijdert en een heldere wijn creëert. Een goedkope en snelle manier om dit resultaat te bereiken zijn dierlijke eiwitten. Vooralsnog moet het gebruik van deze ingrediënten in het productieproces niet verplicht vermeld worden op het etiket. Europa schrijft het letterlijk neer in haar ​Verordening betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten: dranken met meer dan 1,2% alcoholpercentage moeten geen ingrediëntenlijst​ ​dragen.

De strijd voor klare wijn

Isabelle Legron, de eerste vrouwelijke ‘Master of Wine’ (de hoogste kwalificatie in de internationale wijnindustrie), pleit nu voor het verplicht vermelden van alle ingrediënten. “Tegenwoordig letten mensen heel goed op wat ze eten, dus waarom niet op wat we drinken? Wat de wijnindustrie betreft, zijn we nog in de Middeleeuwen”, aldus Legron. Allergenen daarentegen moeten wél verplicht vermeld worden. Daarom lees je wel eens de woorden ‘bevat sulfiet(en)’ op een fles, een verzamelterm voor alle stoffen met zwavel. Sulfiet voorkomt enerzijds de groei van ongewenste bacteriën en schimmels, wat de wijn zuiver houdt, en beschermt anderzijds de​ ​wijn​ ​tegen​ ​oxidatie,​ ​waardoor​ ​deze​ ​fris​ ​en​ ​fruitig​ ​blijft.

“Tegenwoordig letten mensen heel goed op wat ze eten, dus waarom niet op wat we drinken? Wat de wijnindustrie betreft, zijn we nog in de Middeleeuwen.”

Steeds meer wijnhandelaars gebruiken vandaag het ‘Vegan-label’ om aan te geven dat hun wijn geen dierlijke stoffen bevat. Een exhaustieve lijst van plantaardige wijnen kan je terugvinden op de website ​van Vegan Ricksmind​. Aangezien de invloed van het klaringsmiddel miniem is, smaken deze net zo heerlijk. In de supermarkt zal je inmiddels zo’n fles kunnen spotten. Het vinden van een glas plantaardige wijn op restaurant daarentegen is geen sinecure. Misschien denk je volgende keer tweemaal na alvorens je van een glaasje wijn geniet.

Santé!

Voor meer informatie kan je terecht op de website van de EU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *