Proefkinderen in een pseudo lab

StockSnap_5Y2TVGW2D1Ouders nemen massaal deel aan het experiment van de eeuw. Ze laten hun kinderen vanaf de geboorte kennismaken met een multifunctioneel object waarvan de (on)schadelijkheid nog niet bewezen is. Het experiment vindt plaats in een natuurlijke setting, in tegenstelling tot de laboratoria waar testobjecten niet in aanraking komen met kinderen of andere fragiele wezens. 

Door: Christina Stabourlos

De proefkinderen in het pseudo lab worden voor de leeuwen gegooid. De effecten van overbodig smartphonegebruik bij jonge kinderen zijn relatief onbekend. De bèta generatie die het met de paplepel meekreeg, wacht nog op de kinderziekten die pas later ontdekt zullen worden. Ontwikkelingspsychologen uiten hun bezorgdheid om hun geliefkoosde groep, maar kunnen nog niet steunen op harde bewijzen.

Een pasgeborene leert snel dat mama of papa het voorwerp gebruikt in vrijwel elke situatie; om naar hem te richten als ze een reactie verwachten, om aan hun oor te houden als het voorwerp tegen hen praat, om geborgen in hun hand te houden als ze met de duimen virtuose bewegingen tentoonstellen, om naar te staren alsof ze betoverd zijn en niet meer zien wat er in de omgeving gebeurt. Mama of papa spelen dan naïef verstoppertje en denken mogelijk dat het object groot genoeg is om hen te verbergen? Als het kind hen vindt, worden ze boos of geïrriteerd. Moest het kind nog even op zijn beurt wachten?

Het voorwerp verwacht van kleine spruit dat hij niet reageert, maar soms net wel. Is het een soort van broertje of zusje dat ook aandacht nodig heeft? Psychologe Steiner-Adair beschrijft hoe het smartphonegebruik van de ouders een gevoel van onbelangrijkheid en woede opwekt. Het kind komt haast in competie te staan met een object dat de ouders in hun greep houdt. 

Enkele minuten niet reageren op een kind dat duidelijk om aandacht vraagt kan nefaste gevolgen hebben voor het zelfvertrouwen of de sociale ontwikkeling, althans volgens het “still face experiment”. Wetenschappers coördineerden het experiment in een veilige setting waarbij blijvende effecten op de proefkinderen vermeden werden. In het pseudo lab daarentegen ontbreekt de externe controle op veiligheidsmaatregelen. De lange termijn effecten van smartphonegebruik zijn onbekend, maar is het real life experiment het proberen waard? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *