Meer democratie, minder ozon

Gratis een goed gevoel door de positief nieuws rubriek vandaag. Het was even zoeken helaas deze week, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten. Langzame vooruitgang is ook vooruitgang, zie maar naar het gat in de ozonlaag en democratisering in voormalige Sovjetlanden.

Door: Bijou van der Borst

Herstellende ozonlaag
Hoe zat het ook alweer met die ozonlaag? Jaren geleden waarschuwden wetenschappers voor het gevaarlijke gat dat uv-stralen van de zon doorliet. De aanpak van dit probleem werd in gang gezet dankzij het Montrealprotocol uit 1987. Nu blijkt dat de ozonlaag echt aan het herstellen is. Onderzoekers denken zelfs dat het probleem in 2060 opgelost is. Voor de slimmeriken onder ons het rapport. Meer over de ozonlaag in gewone mensentaal.

cow-1715829_1920

Minder antibiotica in vlees
Je vlees uit andere Europese landen zal in de toekomst minder antibiotica bevatten. Veehouders en fokkers in de EU mogen vanaf 2020 antibiotica niet meer preventief toedienen aan koeien, varkens of kippen. Dit mag enkel nog wanneer de veearts een recept uitschrijft, besliste het Europees Parlement. Deze maatregel voorkomt dat bacteriën resistent worden tegen het geneesmiddel. Ook handelspartners van de buiten de EU moeten zich aan deze regels houden wanneer ze voedsel willen exporteren naar ons continent. 

Op straat voor klimaat
De grootste klimaatmars ooit in Belgie staat in de agenda. Op de eerste dag van de klimaatconferentie van Katowice in Polen (2 december) trekken demonstranten door de straten van Brussel.  Daar claimen zij een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Wil je ook meedoen? http://www.claimtheclimate.be. 

protest-455714_1920

Democratie verspreiden

Studenten uit voormalige Sovjetlanden versnellen de democratisering in hun thuisland als ze in het buitenland studeren, blijkt uit onderzoek van professor vergelijkende onderwijsstudies Maia Chankseliani van Oxford University. De leerlingen doen nieuwe kennis op en ontdekken nieuwe manieren van denken. Universiteiten prikkelen het kritische bewustzijn van hun studenten. 

people-2557396_1920

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *