Privacy onbestaand, want Ik heb niets te verbergen?

Privacy, een onderwerp dat mede door de General Data Protection Regulation (GDPR) steeds ingewikkelder wordt. Wanneer het over privacy gaat, onderscheiden we twee groepen op sociale media. De ‘paranoia privacy’-goeroe en de ‘ik heb niets te verbergen’-personen. Hoewel de ‘paranoia privacy’-goeroe soms wat minder wantrouwend mag zijn, hebben de ‘ik heb niets te verbergen’-mensen wel degelijk iets te verbergen. Het argument dat men niets te verbergen heeft en daarom alles maar openbaar mag zijn, is het grootste onzinargument ooit op veel vlakken. 

matthew-henry-87142-unsplashDoor: Marloes de Bruin

De laatste tijd zijn er enkele interessante beslissingen gemaakt door de bijzondere ministerraad. België heeft een nieuwe kaderwet over privacy aangenomen, waarin het delen van gegevens tussen overheden op een meer transparante manier zal gebeuren. Dit kunnen we als een gevolg van de GDPR beschouwen. Tegelijkertijd heeft de raad besloten dat er vanaf april 2019 een vingerafdruk op de elektronische identiteitskaart (de eID) komt. Ondanks kritiek van de Gegevensbeschermingsautoriteit zet de Minister Jan Jambon (N-VA) de maatregel voor de vingerafdrukken toch door. 

Het voorstel voor de vingerafdrukken op de eID is bedacht na de aanslagen in Parijs in november 2015 en de aanslagen in Brussel in maart 2016. Door identiteitsfraude bleek dat de terroristen verantwoordelijk voor deze aanslagen vrij konden reizen door Europa. Na de terreurdaden moesten er nieuwe maatregelen komen om de veiligheid van de samenleving te waarborgen. Een van de voorstellen is de ANPR ‘Automatic Number Plate Recognition’. Deze 3000 slimme camera’s registreren de nummerplaten van gemotoriseerde voertuigen. De camera’s filmen niet alleen maar kunnen daarnaast op basis van bijvoorbeeld gezichtsherkenning, mensen uit de menigte herkennen. Ze kunnen foto’s maken, niet alleen van je kentekenplaat maar van de hele auto inclusief de bestuurder. De duizenden camera’s tezamen ons land tot een surveillancestaat maken. Maar ja, we hebben toch alles over voor onze veiligheid?

Wat betekent privacy voor jou?
Privacy is iets waar iedereen een eigen invulling aan geeft. Dit maakt het lastig om hier discussie over te voeren. Voor de een is er een verschil tussen het vrijwillig delen en het moeten delen, voor de ander staat het plaatsen van foto’s op Facebook gelijk aan het afstaan van vingerafdrukken. Privacy gaat over een grens neer zetten, van wat toelaatbaar is en wat niet. Is namelijk alles wat Facebook doet met jouw gegevens goed? Nee, dat zeggen we niet, maar hierbij geldt wel dat jij zelf de keuze maakt (wetend of niet) wat je plaatst. 

hacking-2964100_1920

De “ik heb niets te verbergen”-mens stelt dat hij/zij niets te verbergen heeft en geen probleem heeft om alles te delen in het kader van bijvoorbeeld veiligheid. Deze persoon gaat ervan uit dat iemand die wel iets te verbergen heeft, waarschijnlijk iemand is die niet handelt volgens het boekje. Je voelt je soms bijna schuldig om te zeggen: “ik heb wel recht op privacy”. Ieder mens heeft het recht om iets te verbergen, ook al hebben zij niets te verbergen. Ieder mens heeft het recht op privacy, en wel hierom…

De implicaties op het niets-te-verbergen-hebben zijn groter dan we op dit moment kunnen bevatten. Op basis van jouw data worden er de hele dag besluiten genomen, waar jij geen weet van hebt. Men weet wanneer je doucht, waar je eten bestelt, op welke locatie en voor hoeveel personen, wat de activiteiten zijn die je uitvoert, etc. Met al deze gegevens bij de hand is het vrij eenvoudig om voorspellingen te doen en te weten waar jij uithangt. De technologie kan een grote black box zijn, waarvan de echte werking mysterieus blijft. Neem als simpel voorbeeld het ouderwetse fluisterspelletje. Iemand verzint een woord en deze wordt de kring door gefluisterd. Wat komt er aan het einde uit? Uiteindelijk heeft het internet persoonsgegevens over jou als persoon, waarvan jij geen idee meer van hebt. 

hacker-2077138_1920

Dus hoewel men kan beargumenteren dat je heel goed weet aan wie je jouw persoonsgegevens geeft, is zelfs dat niet 100% gegarandeerd. Je kunt er niet vanuit gaan dat jouw gegevens bij de instanties blijven waaraan je die gegeven hebt. Bedrijven als Google en Facebook worden gebruikt voor cyberspionage. Waarom op individueel niveau spioneren als bedrijven dit al voor je doen? Bedenk: informatie is macht. Met de komst van de GDPR gaan we ervan uit dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en transparanter is over wat er precies gebeurt. Zeker kan je nooit 100% zijn. Hoewel jij je gegevens enkel op Facebook deelt, zijn er genoeg derden die graag wat inzicht willen die gegevens. Hoewel iedereen de beste bedoelingen heeft, handelt iedereen nog steeds naar de eigen belangen. 

Want wat zijn de gevolgen als we mee gaan in de ik-heb-niets-te-verbergen ideeën? Maurits Martijn, journalist van De Correspondent: “Privacy is de smeerolie van een gezonde democratie en een voorwaarde voor een functionerende rechtstaat.” Verschillende waarden van onze democratie komen in het geding. Bestaat de vrijheid van meningsuiting nog wel als men alles over jou weet? Het recht op persoonlijke levenssfeer is het recht op vrijheid, het recht om te leven zonder inmenging van buitenaf. De mogelijkheid om iets fout te kunnen doen zonder daar meteen op afgerekend te worden. Om deze redenen, en voor het behoud van deze rechten, kan je beter maar je mening “ik-heb-niets-te-verbergen” omzetten naar: “ook ik heb het recht op privacy.” Zoals Loesje ooit heeft gezegd: “Ik heb niets te verbergen, maar dat hoeven zij niet te weten.”

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *