Kan de handelsoorlog tussen de V.S. en China het milieu redden?

Na een maandenlange handelsoorlog zijn de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping tot een wapenstilstand gekomen. Tijdens de G20-top in Buenos Aires van 30 november dit jaar is daarmee besloten dat de verhoging van de Amerikaanse importheffing van 10 naar 25 procent op Chinese producten voorlopig niet doorgaat. De vrede is hiermee niet gesloten en de spanningen tussen de landen zijn wereldwijd te voelen. Toch lijkt het alsof er iets positiefs kleeft aan deze handelsoorlog.

Door: Esmée Koeleman

Een van de machtigste mannen ter wereld ontkent de klimaatopwarming. Mister President Donald Trump noemt het een verzinsel. Hij ziet het als ‘een Chinees bedenksel om de Amerikaanse economie minder concurrerend te maken.’ En zo besloot Trump vorig jaar om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. De milieuregels zouden namelijk de economische groei van de Verenigde Staten te veel belemmeren.

De politieke agenda van Trump is er dus hoofdzakelijk op gericht om ‘the best in our country’s history’ economie te creëren. Om dit te realiseren wil de president Amerikaanse bedrijven beschermen tegen buitenlandse concurrenten. Begin dit jaar voerde Trump hierom importheffingen in op zonnepanelen (die voornamelijk uit Zuid-Korea worden geïmporteerd) en wasmachines. China werd hiermee hard geraakt aangezien zij de grootste fabrikant van zonnepanelen ter wereld is. Dit is het startschot van de handelsoorlog tussen de V.S. en China.trump china

De handelsoorlog is inmiddels aardig geëscaleerd. Trump kondigde begin november nog aan om het importtarief van Chinese goederen van 10 naar 25 procent te verhogen. China heeft beloofd om, net zoals in de afgelopen maanden, terug te slaan met een tegenmaatregel. En hoewel de Chinese burger zelf weinig merkt van de handelsoorlog, lijdt de Amerikaanse consument in grote getale. De Amerikaanse afhankelijkheid van Chinese spullen is groot.

Hoewel Trump enkel de Amerikaanse economie wil bevorderen, kan er – ironisch genoeg – een positief gevolg voor het milieu vastzitten aan de handelsoorlog. Doordat het steeds duurder is geworden om Chinese producten te importeren, reizen de prijzen van onder andere Apple-producten de pan uit. Donald Trump roept daarom via Twitter op om nieuwe fabrieken in de V.S te bouwen.  Op deze manier kunnen taksen namelijk vermeden worden. Hoe meer er lokaal geproduceerd wordt, hoe minder CO2-uitstoot er door het transport wordt veroorzaakt. Dus stel dat de importheffing toch verhoogd wordt naar 25 procent,  dan zou het economisch veel voordeliger worden om in eigen land te gaan produceren.

Ook al moet de handelsoorlog zelf niet als voorbeeld dienen voor de rest van de wereld, misschien is het wel een idee om een grotere focus te leggen op lokale goederen. Dat kan door de importtarieven wereldwijd hoger te maken, zodat de CO2-uitstoot van transport drastisch verminderd kan worden. Het multinationalbedrijf Philips liet eind oktober in elk geval al weten dat het lokale productie overweegt naar aanleiding van de wereldwijde handelsspanningen. Maar de eerste stap in de goede richting is eigenlijk redelijk gemakkelijk en hoeft niet veel te kosten: geef per product een indicatie weer van de CO2-uitstoot. Dat kan door enkel te focussen op de uitstoot die vrijkomt bij het transport van het product, maar voor een vollediger beeld zou natuurlijk elk vervuilend proces van het product meegenomen moeten worden in de indicatie. Wanneer dit soort informatie per product duidelijk weergegeven wordt, krijgt de consument de mogelijkheid om op basis van die kennis een weloverwogen keuze te maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *