Eerste gevangenen bevrijd in Nicaragua, maar de strijd duurt voort

Reeds 50.000 Nicaraguanen gingen in ballingschap in Costa Rica om een gevangenisstraf of erger te vermijden. De eerste politieke gevangenen werden vrijgelaten, maar vele anderen blijven in hechtenis, zo meldt Bert Leysen in een nieuwe update over de toestand in Nicaragua. 

Door: Bert Leysen

Kort nadat zijn werkgever Centro Nicaragüense de Derechos Humanos werd verboden door het Ortega-Murillo-regime, is mijn vriend Juan Carlos in ballingschap gegaan naar Costa Rica, zoals ongeveer 50.000 andere landgenoten. Zijn vrouw en kinderen laat hij voorlopig in Managua. Hij hoopt hen later dit jaar te laten overkomen naar het veiligere, maar ook duurdere buurland.

Samen met andere mensenrechtenactivisten in ballingschap is Juan Carlos bezig een nieuwe organisatie op te zetten: “El Colectivo de Derechos Humanos Nicaragua Nunca +”. Nog voor ze een rechtspersoon zijn, dus met een bankrekening en alles wat daarbij hoort, hebben ze al een document de wereld ingestuurd waarin ze opnieuw wantoestanden van de huidige Nicaraguaanse regering aan de kaak stellen.

Er werden immers, onder druk van de internationale gemeenschap, verschillende gevangenen bevrijd. Dit gebeurde plots en onoverzichtelijk, en zonder duidelijkheid over de wettelijke status van de gevangenen, die vaak ‘onder huisarrest’ werden geplaatst. Deze ex-gevangenen hebben verteld hoe hun leven in de gevangenis was, en dat plaatje is niet fraai. Het gaat niet alleen over interviews, maar ook zijn er foto’s verschenen. Seksueel geweld, gebruik van tasers en andere fysieke martelingen, gebrek aan hygiëne, gebrek aan daglicht, dreigementen om familieleden van gevangenen aan te vallen enz. Het volledige rapport kan de lezer terugvinden in het Spaans.

In het eerste artikel dat ik schreef over de toestand van Nicaragua sprak ik over Amaya Eva Coppens, een Nicaraguaans-Belgische geneeskundestudent die als een van de studentenleiders van de protesten wordt beschouwd. Zij werd omwille van haar leiderschapsrol nog niet vrijgelaten.

De strijd duurt voort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *