Op vakantie in de Golfstaten

De Golfstaten – Bahrein, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten – hebben zich afgelopen jaren met het oog op de toekomst volop op de ontwikkeling van het toerisme gestort. De Golfstaten behalen hun inkomsten voornamelijk uit oliewinning, maar de olie vloeit minder rijkelijk dan voorheen en dus zal deze bron van inkomsten in de toekomst wegvallen.

Tot nu toe kennen we de Golfstaten vooral als knooppunten voor het vliegverkeer, maar, mede dankzij de investeringen in het toerisme, worden ze ook steeds populairder als vakantiebestemming op zich. Er valt dan ook veel te beleven en te zien in deze kleine staatjes tijdens een stedentrip of een stop-over. Verrekijkers doet een gevarieerde greep uit het aanbod.

Abu Dhabi

abu-dhabi-uae-sheikh-zayed-mosque

De befaamde Sheikh Zayed Moskee

Sheikh Zayed Moskee

De Sheikh Zayed Moskee is de grootste moskee in de Verenigde Arabische Emiraten en de op 7 na grootste moskee ter wereld. Moorse, Mongoolse en Arabische hebben de architectuur van deze witte moskee beïnvloed. De moskee, die beschikt over 82 koepels, 1000 pilaren en vier minaretten, is een lust voor het oog. Indrukwekkende elementen in de moskee zijn het grootste tapijt ter wereld en de grootste kroonluchter ter wereld.

Ferrari World Abu Dhabi

Dit grootste overdekte pretpark ter wereld staat in het teken van Ferrari en ligt op het kunstmatig aangelegde eiland Yas, naast het formule 1 circuit, in het emiraat Abu Dhabi. De meer dan 20 attracties hebben op de één of andere manier te maken met het wereldberoemde automerk.

Er zijn supersnelle achtbanen, zoals de Formula Rosso die binnen 5 seconden een snelheid van 240 kilometer per uur behaalt en een hoogte van 52 meter bereikt. Daarnaast zijn er ook attracties voor het hele gezin. Het pretpark staat bekend om het knalrode dak met een Ferrari logo van 65 bij 48 meter.

Dubai

Burj Khalifa

Burj-Khalifa

De Burj Khalifa

Een bezoek aan dit bekende gebouw van 828 meter, het hoogste gebouw ter wereld, mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan het emiraat Dubai.

Daar brengt ’s werelds snelste lift, die een snelheid van 64 kilometer per uur haalt, je naar het observatieplatform ‘At The Top’ op de 124e verdieping, 421 meter boven de grond. Vanaf het hoogste observatieplatform van de wereld heb je een uitzicht van 360 graden over de stad.

Dubai Fountain

De Dubai Fountain is ’s werelds grootste en duurste fontein en ligt vlakbij de Burj Khalifa. ’S avonds worden er gratis licht- en watershows gegeven die per keer verschillen in choreografie en muziek.

Tot het repertoire behoren onder andere de nummers “I Will Always Love You” van Whitney Houston en “All Night Long” van Lionel Richie. De fontein wordt door 6600 lampen en 25 kleurenprojectoren belicht en het water spuit tot een hoogte van maar liefst 150 meter.

Dubai Mall

Het grootste winkelcentrum van de wereld ligt aan de voet van de Burj Khalifa en telt meer dan 1200 winkels, vooral internationale ketens en merken, 14.000 parkeerplaatsen en een half miljoen vierkante meter winkeloppervlakte. Behalve winkels bevinden zich er in dit complex een ijsbaan, een indoor pretpark, een enorm aquarium en een bioscoop.

Qatar

DSC_01441

Museum van de Islamitische Kunst

Museum van de Islamitische Kunst

Dit museum herbergt Islamitische kunst van over heel de wereld, waaronder manuscripten, textielen en keramieken.

Ook als je geen kunstliefhebber bent is een bezoek aan dit museum een aanrader. Het uitzicht is mooi en de architectuur van het gebouw is indrukwekkend.

Alle Golfstaten

Woestijnsafari

Vanuit alle Golfstaten is het mogelijk de woestijn te verkennen, die vaak begint waar de bebouwing ophoudt. Je scheurt over woestijnduinen met een vierwiel aangedreven terreinwagen, die bestuurd wordt door een ervaren chauffeur. Indien je hebt gekozen voor de avondsafari blijf je overnachten in een woestijnkamp, waar voor het nodige vermaak wordt gezorgd.

Stranden

Alle Golfstaten liggen aan zee, aan de Perzische Golf, en hebben dan ook mooie stranden. Vooral in onze wintermaanden zijn de temperaturen er aangenaam en is een strandvakantie naar de Golfstaten een goede optie. In Dubai kan je op het strand liggen met uitzicht op de Burj al Arab, het enige zevensterrenhotel ter wereld, en in Qatar kan je bijvoorbeeld zwemmen in de Inland Sea, een lagune waar zandduinen direct grenzen aan de zee.

Toekomst

Fietspaden Dubai

Even erop uit op de fiets? Dubai legt een fietspad in de woestijn aan, die dit jaar klaar moet zijn. Het fietspad wordt 23 kilometer lang. Een leuk en actief uitje voor de toerist. Aangezien de temperaturen behoorlijk op kunnen lopen in de zomer is dit vooral een geschikte activiteit voor in de wintermaanden.

Guggenheim Abu Dhabi

Vanaf 2017 opent het grootste Guggenheim Museum ter wererld haar deuren in Abu Dhabi. Het gebouw zal een hoogstaand stukje architectuur zijn, ontworpen door Frank Gehry die verantwoordelijk is voor het imposante Guggenheim Museum in Bilbao in Spanje. In het Guggenheim Museum zal de focus liggen op hedendaagse kunst uit het Midden Oosten.

Geklimatiseerde stad

Vorig jaar presenteerde Dubai plannen voor een geklimatiseerde stad, die onder een enorme glazen koepel zou moeten komen te liggen. Deze geklimatiseerde stad moet de ‘Mall of the World’ gaan heten en het grootste winkelcentrum ter wereld, meer dan 100 hotels en een wellness district voor medische toeristen gaan herbergen. De glazen koepel zorgt voor aangename temperaturen gedurende het hele jaar. In de zomer controleert men de temperatuur in de ‘dome’ en in de winter, als de temperaturen buiten aangenamer zijn, moet de koepel open kunnen. Concrete plannen voor dit ambitieuze project zijn er echter nog niet.

Praktisch

Beste reistijd: de beste reistijd naar de Golfstaten is vanaf eind oktober tot en met half april. In deze maanden is de temperatuur aangenamer dan de andere maanden van het jaar, tussen de 27 en 35 graden. In de maanden juli en augustus kan de temperatuur oplopen tot 50 graden.

Taal: in de Golfstaten is de officiële taal Arabisch, maar er wordt vaak ook goed Engels gesproken.

Kledingvoorschriften: het is belangrijk om op te passen met je kledingkeuze in de Golfstaten. Mannen kunnen bijvoorbeeld beter geen korte broek dragen en ook kleding waarin de schouders niet bedekt zijn kan beter vermeden worden. Bij vrouwen mag de kleding niet te strak zitten en wordt teveel bloot als aanstootgevend gezien. Wees dus ook voorzichtig met het dragen van Westerse badkleding, zoals een bikini. Op hotelstranden en bij hotelzwembaden is dat meestal toegestaan, maar op andere plekken kan dit problemen opleveren.

© 2015 – Verrekijkers Magazine – Maaike Cornelissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *