Goed nieuws voor vrouwen, atheïsten en petflesverzamelaars

Als je ergens op let, zie je het steeds vaker. Dit geldt ook voor positief nieuws, daarom deze week meer goed nieuws dan vorige week. 

 

children-593313_1920

Belgie nr.1
Belgen zijn het meest vrij om te geloven wat ze willen (samen met Nederlanders en Taiwanezen), blijkt uit het  Freedom of Thought-rapport. Om als land goed te scoren in het onderzoek moeten kerk en staat gescheiden zijn, mogen scholen niet discrimineren op basis van geloof en hebben inwoners het recht om zich te verenigingen in alle soorten religieuze groepen. Voor het eerst werd er dit jaar ook gekeken naar hoe landen omgaan met atheïsten, humanisten en niet-gelovigen, ook hier spande Belgie de kroon.

study-862994_1920

Meer keuze voor vrouwen
Hier komt voornamelijk positief nieuws voor de dames. Tampax lanceert na 80 jaar onderzoek een menstruatiecup. De reclamealarmbellen rinkelen misschien in je oren, maar wij wilden dit toch melden. Een menstruatiecup is namelijk een meer duurzame optie dan maandverband of tampons, omdat het herbruikbaar is. Maandverband zorgt in een vrouwenleven voor 90 kg restafval en tampons 60 kg, volgens Milieu Centraal. De wegwerpproducten worden niet gerecycled. Daarnaast geeft de menstruatiecup vrouwen een extra optie. Dit bekent meer keuzevrijheid voor vrouwen.

Geld voor je plastic
“Als je wil dat plastic niet als afval wordt beschouwd, moet je er waarde aan geven”, zegt Ecover. Het merk lanceert een tijdelijk systeem voor statiegeld op petflessen. Nu is er in Belgie geen statiegeld systeem. Daar wil Ecover verandering in brengen. “De cijfers tonen het aan: statiegeld is dé manier om er voor te zorgen dat lege petflesjes en blikjes na gebruik worden ingeleverd. Het vermindert de plastic soep in zee en voorkomt veel onnodig dierenleed”, stelt Inge Luyten, coördinator van de Statiegeldalliantie in De Morgen. Vanaf 15 november tot 17 november kun je jouw petflessen naar de ‘Statiegeld Store’ in Groendalstraat 14 in Antwerpen brengen. 

garbage-2729608_1920

 

Weer energie opwekken in Tsjernobyl (maar dan anders)
Op het terrein in Tsjernobyl staan tegenwoordig 3.800 zonnepanelen die bij elkaar 1 megawatt aan vermogen moeten kunnen leveren, schrijft Duurzaambedrijfsleven.nl. Hiermee kunnen 2.000 huishoudens van energie voorzien worden. Het gebied lag er sinds de kernramp in 1986 verlaten bij, want het is nog altijd radioactief. Andere manieren om de grond te gebruiken zoals bosbouw zijn daarom niet mogelijk.

Herstel koraalrif
Koraalriffen herstellen op een goedkope manier is mogelijk, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië, Davis. Zelfs na beschadiging door vangstmethodes met explosieven en het winnen van delfstoffen is het koraal nog te redden. De onderzoekers plaatsten 11.000 zeshoekige structuren genaamd ‘spinnen’ over 5 hectare in een beschadigd rif in Indonesië. De levende koraalbedekking op de ‘spinnen’ steeg van minder dan 10 procent tot meer dan 60 procent. Juich niet te hard, waarschuwen onderzoekers. De techniek is niet DE oplossing voor het probleem. Om echt de koraalriffen te redden moet ook de overbevissing stoppen en de klimaatverandering verminderen. 

 

great-barrier-reef-261726_1920

Spekken techreuzen straks de Engelse staatskas met bijna 450 miljoen euro?
We kunnen discussiëren of dit positief nieuws is of niet. Google en Facebook zullen waarschijnlijk niet blij zijn. Het Verenigd Koninkrijk komt met een nieuwe belasting op digitale diensten. De nieuwsheffing gaat in vanaf april 2020 en zal jaarlijks 400 miljoen pond (bijna 450 miljoen euro) opleveren, meldt Business Insider. Dit zien velen als een positieve ontwikkeling. Op deze manier komen de winsten van buitenlandse digitale bedrijven terecht in het land waar de websites gebruikt worden. Niet iedereen is enthousiast, want deze taks kan er voor zorgen dat het land minder populair wordt bij grote bedrijven.

 

Bron: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *